Мразете ги, обичайте ги... но им се радвайте, защото не им остана много


Мразете ги, обичайте ги... но им се радвайте, защото не им остана много
Снимка: Guliver/GettyImages

2873 0

Нито един гол в елиминациите на Световно първенство по футбол. Нито една титла от най-големия международен турнир. Посредствено представяне в мачовете, които ги елиминираха. Кристиано Роналдо и Лионел Меси биват съсипвани в социалните мрежи, а тези, които все още се увличат по миналото във футбола, са категорични, че двамата нямат място сред най-най-великите футболисти за всички времена - най-вече Диего Армандо Марадона и Пеле. Но истината не може да е по-изкривена от това.

Фактът, че двете величия имат световна титла, а настоящите най-добри на планетата - не, не трябва да заблуждава никого, че те нямат място в топ 4 на най-големите в историята на великата игра. И Кристиано, и Лео са бетонирали името си там с невероятните неща, които направиха на клубно ниво, а и с националните си отбори. Това до голяма степен важи за Роналдо, който спечели европейска титла с един от най-слабите отбори на Португалия - нещо, което не направи поколението на Фиго, Руй Коща, Нуно Гомеш и много други отлични футболисти, за които хората бяха сигурни, че ще направят нещо голямо. Но не успяха. Това го направи Роналдо, който добута своите до финал, а след контузията му Фортуна си знаеше работата и направи Португалия шампион срещу Франция.

Но не за това е този текст. Не е за това кой е по-велик от другия. Спорът е вечен и няма да произведе победител. Но по-важно е да спрем с ожесточените критики към Лео Меси и Кристиано, защото имаме привилегията да гледаме две от най-големите имена изобщо в спорта да се състезават един срещу друг вече над 10 години. Живеем в една невероятна футболна ера, каквато не сме виждали до сега - двама футболни титани, в постоянен спор кой е по-добър. Но тази ера е пред своя край...

Роналдо прехвърли 33-годишна възраст в началото на година. Меси вече е на 31 години и си личи. Видно е, че и двамата изпитват затруднения да са във върхова физическа форма през целия сезон, в който им се налага да носят отборите на гърбовете си в над 50 мача. А след това се очаква същото и с националните отбори. И колкото и да са внимателни с хранителния си режим, с тренировките, с начина, по който се грижат за себе си, няма спортист спечелил битката с времето. Класата е вечна, но все по-рядко ще виждаме Меси и Роналдо да диктуват модата във футбола. И не е далеч времето, в което ще бъдат изместени от върха на футболната пирамида.

Така че оставете вечния спор за момент. Загърбете омразата, която таите към единия или към другия. Облегнете се на дивана, на който четете този текст, или на седалката в рейса, или където сте... и просто оценете тези двама футболни феномени. И се замислете каква привилегия имаме вече 12 години да ни даряват с безброй футболни моменти, които историята винаги ще помни...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички