Каталуния обяви независимост - какво означава това за спортния свят?


Каталуния обяви независимост - какво означава това за спортния свят?
Снимка: Gulliver/GettyImages

2320 0

Каталунският парламент гласува независимост от Испания със 70 гласа "за", 10 "против" и два "въздържали се". Как обаче това решение ще се отрази на спорта и какво ще стане, ако Каталуния остане независима. 

Това не означава, че отборите могат да се състезават, където си пожелаят, това е един много дълъг процес, ако се сравнява с други държави, които са признати и международно за независими. Нещо, което Каталуния не е получила. Президентът на Барселона вече обяви, че иска да продължи отборът да се състезава в Примера Дивисион, както и че ФИФА трябва да вземе това решение кой къде да се състезава. Приемането на един отбор в дадена лига със сигурност не става от днес за утре, в някои случаи може да продължи дори 6 години, пише Marca.

Няма как Барселона или Еспаньол да бъдат изключени веднага от първенството, така че поне засега нещата ще се запазят както са. Ситуацията ще се промени, ако Каталуния получи по закон нов статус. Спортният закон не предвижда отбори от други държави могат да се състезават официално в различните испански състезания, с изключение на Андора. На международно ниво също трябва разрешение за създаването на нови лига, а също така за организираните турнири от УЕФА и ФИГА трябва специална покана от футболните федерации, за да се участва в тях. В Шампионска лига отборите също трябва да отговарят на определени изисквания на ФИФА.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички