Искат да преместят Ел Класико в Мадрид заради напрежението в Каталуня


Искат да преместят Ел Класико в Мадрид заради напрежението в Каталуня
Снимка: Getty Images/Guliver

1589 0

Испанската футболна лига (Ла Лига) поиска от местната федерация да премести първото за сезона Ел Класико - дербито между Барселона и Реал Мадрид, в столицата, заради протестите и политическото напрежение в Каталуния.

В понеделник девет каталунски сепаритисти бяха осъдени между 9 и 13 години зад решетките за ролята им в незаконен референдум и последвалият неуспешен опит за независимост, което доведе до протести и сблъсъци в региона. Двубоят между Барса и Реал трябва да се проведе по график в събота на 26 октомври на стадион „Камп Ноу“. Въпреки това, Испанската футболна лига ще се опита да премести сблъсъка в столицата заради напрежението в автономната провинция.

Барселона от години се асоциира с каталунската независимост, с цветовете на Сениера, каталунският флаг, включван често в емблемата на клуба. Междувременно, няколко сегашни и бивши играчи обявиха подкрепата си, като сред тях бяха Жерар Пике и Пеп Гуардиола. От „блаугранас“ пуснаха официално изявление в подкрепа на осъдените каталунски сепаритисти.

Реал Мадрид пък се свързва с другия край на испанския политически спектър, като диктаторът Франко искаше да се асоциира с клуба по време на успешния им период в европейския футбол през 50-те години на миналия век. По време на гражданската война в Испания войската на Франко арестува тогавашния президент на Барселона Хосеп Суньол. Вторият мач между двата гранда на "Сантяго Бернабеу“ е насрочен за март догодина. А защо за "белите" е добре Гарет Бейл да не участва във важния мач - вижте в този материал. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички