Бразилското чудо, което никога няма да спечели "Златната топка"


Бразилското чудо, което никога няма да спечели "Златната топка"
Снимка: Guliver/GettyImages

6966 0

Свикнали сме да виждаме атакуващи футболисти да печелят "Златната топка". Ако се загледаме кои са футболистите, печелили най-престижната индивидуална награда в последните 17 години, само един - Фабио Канаваро, е защитник. В последните 9 години наградата се печели само от Роналдо и Лионел Меси, а единствените защитници, които са печелили наградата освен Канаваро, са Франц Бекенбауер и Матиас Замер. И ако в момента има бранител, който може да се превърне в 4-ия защитник в историята, печелил "Златната топка", то това е бразилското чудо Марсело.

Разбира се, той никога няма да я спечели, защото в момента, в който Роналдо и Меси спрат да се редуват кой да я вземе, на хоризонта ще се появят играчи като Меси, Азар, Мбапе и куп талантливи атакуващи футболисти, които в днешно време засенчват дори най-добрите защитници на планетата. Ако това не ви звучи резонно, то се замислете - по-малка заслуга ли имаше Пепе за успехите на Реал Мадрид и Португалия от Кристиано Роналдо? За справка - опитният бранител завърши едва на 9-о място, редом до Джанлуиджи Буфон.

Но днес, на 29-ия рожден ден на Марсело, е редно да отчетем всичко, което той направи за Реал Мадрид. Той се озова в клуба едва на 18-годишна възраст, кариерата му беше преследвана от редица контузии, които спираха развитието му, клубът купи няколко леви защитници, които го пращаха на пейката. И въпреки всички предпоставки за провал, бразилецът успя и се превърна в един от най-добрите играчи на света.

Едва ли някой изобщо е очаквал Реал Мадрид да намери адекватен заместник на безспорно най-добрия играч в историята, който е играл на позицията ляв бек - Роберто Карлош, но Марсело разби на пух и прах тази теория. И докато всички виждаха бързоногия бразилец като крило, той тихомълком разви дефанзивните си качества, за да се превърне в една от най-ключовите фигури за успехите на Реал Мадрид в последните 10 години.

И пикът на Марсело е през тази година. Приносът му в нападение е просто невероятен - 6 гола и 12 асистенции, като в завършващите подавания изостава единствено от Тони Кроос. Пробивите му всяват смут във всяка една защита, независимо дали е на Алавес, или на Байерн Мюнхен. Усетът му към играта в атака е ненадминат от който и да е действащ защитник, а постоянството в играта му в предни позиции е една от десетките причини в Реал да треперят всеки път, когато малкото бразилско чудо се наложи да пропусне някой мач.

Но всички знаят колко ценен е Марсело в нападение. Интересното е, че той е още по-полезен в дефанзивен план, а това си личи най-вече през настоящия сезон. Ариен Робен беше тотално неутрализиран от уж проблемния в защита бразилец, а проблемите на "белия балет" идваха или отдясно, или през центъра. И това е историята през целия сезон. Марсело е подценяван постоянно, но всеки дефанзивен показател в неговата игра е подобрен - позиционирането при статични положения и при контраатака, способността му да пресича подавания, да не изостава при контраатака от крилото на противниковия отбор. Дори играта му с глава е по-добра, въпреки че това е най-рядко използваното действие на терена от негова страна.

За цял сезон единствената му сериозна грешка е в дербито срещу Барселона, когато не направи нарушение срещу Серхи Роберто при контраатаката, довела до гола на Меси за 2:3 в полза на каталунците. Но истината е, че няма безгрешен футболист, а дори тази доста скъпа грешка не може да скрие факта, че с всеки един сезон той е все по-добър и в двете фази на терена, а на 29-годишна възраст Марсело е в свноя пик.

Свикнали сме да възхваляваме бразилски футболисти, които рядко минават центъра в опит да помогнат на защитата, а в атака правят магии, които дори въображението на Дж. К. Роулинг не беше способно да роди в книгите за "Хари Потър".

Но отделете няколко минути просто да оцените таланта на едно чудо, което минава централната линия около стотина пъти във всеки един двубой, раздавайки се на 100% във всяка една част от играта. Един рядко срещан техничар, който научи почти всички тайни на защитната игра. Едно 29-годишно, винаги усмихнато момче, със смешна прическа и магически ляв крак.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички