Бог Меси превъртя футбола. Oкончателно.


Бог Меси превъртя футбола. Oкончателно.

14723 0

Когато човек си мисли за най-великите футболисти и най-големите голмайстори в историята на футбола, едва ли си представя 168-сантиметров играч с проблемна физика, който играе на върха на атаката. Едва ли и вярва, че футболист с подобни физически данни би могъл да счупи всякакви рекорди и на 27 години да има 452 гола. И този човек ще бъде прав. Защото това не е просто футболист, а Лионел Меси.

Бил съм участник в спора Роналдо или Меси, въпреки че винаги съм признавам безпрецедентния талант на Бълхата. Контрааргументът ми винаги е бил свързан с работната етика на Кристиано и желанието му да усъвършенства играта си. Португалецът е олицетворение на хиперболата "давам 110% от себе си". И за това е толкова велик. Вторият най-добър футболист на нашето време. Но просто не е Меси. Не е и близо.

Можеш да мразиш Барселона, но когато нисичкият Лео е на терена и влезе в собствения си свят, в който няма невъзможни неща, няма какво да коментираме. Той е Бог и това не е хипербола. Не и метафора, не е никакъв друг литературен термин. Това е самата истина.

И ако някой изобщо се е съмнявал или поне е имал малка надежда, че състезанието между Роналдо и Меси е близо, то вчера трябва да му е станало ясно кой е най-добрият футболист в момента. А и за всички времена (да, и от Пеле, и от Марадона).

Вчера Хосеп Гуардиола, старши-треньор на Байерн, изигра силен тактически двубой, въпреки че веднага беше остро критикуван. След слаби 15-20 минути Пеп пусна четирима защитници в линия върна Алонсо и Лам назад, а на момент и и Швайнщайгер игра в близост до двамата. Положенията секнаха, Суарес се измори, а Меси изчезна за около час. Байерн, без част от най-добрите си играчи, беше напът да измъкне равенство.

Тогава обаче Бог Меси се появи отново. Една грешка на крилото от страна на Бернат, чудесен пробив на Алвеш и две докосвания на Меси по-късно попариха Нойер. Обвиниха вратаря за първия гол. Бил лесен ударът. Питам ви - колко пъти ще спасите ТОЗИ удар, ако предварително не знаете къде ще бие Меси?

И ако този гол не ви изглежда като нещо специално или божествено, то ви оставяме в компанията на второто му попадение.

Само един човек може да накара Жером Боатенг, един от най-добрите защитници в света, да изглежда като бранител на отбор от втората шестица на "А" група, а Нойер - като Пламен Илиев (поне през този сезон).

Вчера двубоят щеше да приключи при 1:1, защото Гуардиола нареди отлично играчите си след 20-ата минута, а освен това на моменти Байерн доминираше на терена. Барселона нямаше идея как да вкара. И тогава се случи Лионел Меси, който абсолютно небрежно ни показа за 15 минути, че по-добър от него няма. И спор за това не трябва да има.

Накрая Меси завърши с наглед лесна асистенция, която подпечата категоричната победа на Барселона над Байерн. А светът пак ахна по Лео, все едно беше забравил, че за Меси това е просто... лесно и стандартно. 

И следващия път, когато Бълхата изиграе слаб мач или поредица от слаби мачове, а Роналдо вкара 15 гола, не започвайте спора Меси или Кристиано. По-добре се замислете дали аржентинският маг не играе слабо, за да не го заподозрем, че наистина е Бог. Или поне извън тази планета. И нека не спорим за това кой е по-добър (спор няма), а се наслаждаваме на играта и на двамата, осмисляйки факта, че живеем в едно специално време.

Лео Меси превъртя футбола. Окончателно. Вчера просто ни напомни за това...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички