7 причини защо Атлетико ще разбие двувластието за титлата в Испания


7 причини защо Атлетико ще разбие двувластието за титлата в Испания
Снимка: Getty Images/Guliver

1945 0

Атлетико (Мадрид) шокира футболния свят, когато изпревари Реал Мадрид и Барселона за шампионската титла в сезон 2013/14. Той помете всички противници по пътя си със силни игри и прогреса на малко известни играчи, които станаха звезди.

В спечелването на титлата тогава вярваха малцина, заради доминацията на Реал и Барселона през 21-ви век. Но Атлетико успя и единствен разруши двоевластието на тези клубове в периода 2005-2018 година в първенството на Испания. В епохата на Кристиано Роналдо и Лионел Меси трофеите като магнит се лепваха за Реал и Барселона. Но веднъж Атлетико наруши традицията и може да го направи отново. Още този сезон.

Анализаторът на "Squawka"Стив Дженингс изтъкна 7 причини защо отборът на Диего Симеоне може да стане първи в Испания.

1. Диего Коща е в идеална форма

След Световното първенство в състава на Испания, където игра под възможностите си, Диего Коща отново напомни за себе си в мача за Суперкупата на УЕФА, когато вкара страхотен гол още в 49-ата секунда и изведе напред своя тим срещу Реал.

Ние отново видяхме обичайния Коща, който води здрава битка със защитниците, спори със съдиите за всеки детайл и, най-важното, вкарва важни голове. 

Ние отново видяхме обичайния Коща, който води здрава битка със защитниците, спори със съдиите за всеки детайл и, най-важното, вкарва важни голове. 29-годишният футболист постепенно намира себе си след завръщането в Атлетико през януари. През втората половина от миналия сезон той вкара 9 гола в 24 мача. Сега той изглежда готов да действа редовно на върха на атаката, където с Антоан Гризман оформят убийствен тандем и могат да изведат Атлетико до шампионската титла.

Ако Коща не беше напуснал терена заради травма през първото полувреме на финала в Шампионска лига през сезон 2013/14, то Атлетико напълно вероятно можеше да оформи и исторически дубъл.

Благодарение на неговата упоритост и вярва в собствените сили, които се върнаха у него след скандалното напускане на Челси, Коща мечтае да влезе в историята в края на новия сезон. 

2. Увереността на Гризман след триумфа на Мондиал 2018

Не трябва да се отрича, че допреди това лято Антоан Гризман също влизаше в списъка с най-добрите футболисти в света. Но победата на Световното първенство с Франция и реализираният гол във финала му дават несъмнено предимство пред конкурентите.

Гризман стана талисман на Атлетико, след като Диего Коща премина в Челси през 1914 г. Французинът вкара 112 гола в 209 мача, два от които във вратата на Марсилия във финала на Лига Европа неотдавна. Решението му да остане в Атлетико на фона на интереса от страна на Барселона само укрепи връзката му с клуба и феновете. А медалът му от Мондиал 2018 само добавя позитиви, носи му повече свобода и увереност.

Както бе споменато по-горе, през новия сезон ще видим мощното дуо Гризман и Диего Коща. Ако двамата играчи съумеят да останат в добра форма, тогава потенциалът на Атлетико няма граници.

3. Роналдо остана в миналото

Трудно е да си представим, че Реал щеше да загуби мача за Суперкупата на УЕФА срещу Атлетико с 2 гола разлика, ако на терена беше Кристиано Роналдо. Всъщност, броят на случаите, когато Роналдо е решавал изхода от подобни срещи с удар с глава или с десен крак е трудно да се пресметне. И все пак можем да се обърнем към статистиката относно мачовете на Роналдо срещу Атлетико. За пребиваването си в испанската столица португалецът е вкарал 22 гола в 31 мадридски дербита, сред тях 12 гола в 16 мача в Ла Лига.

Атлетико трябва да е благодарен на съдбата, че повече няма да му се налага да се изправя срещу петкратния носител на "Златната топка", поне в първенството. Защото те още могат да се озоват лице в лице с него в Шампионска лига.

Разбира се, Реал все още разполага с време да намери заместник на бившата си суперзвезда. Сега като алтернатива се разглежда Гарет Бейл, който би могъл да достигне до ново ниво без Роналдо, въпреки че е малко вероятно да бележи толкова често.

През миналия сезон Атлетико изпревари Реал в класирането, въпреки 26-те гола на Роналдо в Примера. Ако Хулен Лопетеги не намери играчите, които да компенсират загубата на португалеца, то "дюшекчиите" вероятно отново ще бъдат пред съгражданите си.

4. На обновената атака на Барселона ѝ липсва стабилност

Атакуващото трио на Барселона в състав Неймар, Луис Суарес и Лионел Меси ужасяваше всички съперници в Европа, но това не продължи дълго. Всичко се промени, когато Неймар премина в ПСЖ. Оттогава Барселона опита много опции в опит да намери същия качествен формат за атакуващата линия. И въпреки че каталунците успяха да спечелят Ла Лига миналия сезон, Ернесто Валверде така и не определи основните си нападатели. Усман Дембеле страда от контузии и нестабилна форма, а Фелипе Коутиньо не успя да намери постоянно място на терена.

Това лято шампионите подписаха с бразилския нападател Малком от Бордо. Но дори с него не се получи бързо да се намери правилният баланс и Атлетико ще се опита да се възползва.

Освен това през лятото старата гвардия на Барселона отслабна, загубвайки Андрес Иниеста. Още не е ясно колко силно ще повлияе напускането му на манталитета на отбора.

5. Логичните трансфери

Тома Лемар е несъмнено основният летен трансфер на Атлетико. Дошлият от Монако французин ще стане още едно от мощните оръдия в ръцете на Симеоне, донасяйки на отбора допълнително темпо. Освен това Атлетико направи няколко по-спокойни и логични трансфери. Мадридчани подобриха дълбочината на фланговете на отбраната, където Джони Кастро ще подсили лявата страна, а Ариас - дясната. Родри, който дойде от Виляреал, има за цел да компенсира загубата на дългогодишния капитан на тима Габи, заминал за Катар. Никола Калинич ще осигури прикритие на Диего Коща, а Желсон Мартинш ще се бори за място на един от фланговете на атаката.

Симеоне ще има по-голяма дълбочина на състава от когато и да било. 

6. Силният състав

Дори въпреки блестящата работа на трансферния пазар, Диего Симеоне имаше много силен състав, от който трябва да се страхуваш. Лидерът на отбраната на Атлетико Диего Годин реши да остане в отбора, въпреки че малко преди затварянето на трансферния прозорец в Англия той беше желан от Манчестър Юнайтед.

Междувременно играчи като Саул Нигес, играл отлично за Суперкупата, Ян Облак и Коке, са решени на фона на натрупания опит през последните години да направят най-добрия си сезон в кариерата.

"Дюшекчиите" събраха качествени играчи, но най-важното е, че клубът това лято запази всичките си звезди. Според "Marca"трансферната стойност на футболистите на Атлетико вече надвиши стойността на играчите на Реал, което никога преди не се е случвало в историята.

Подобен ценен баланс може сериозно да повлияе на успеха на отбора в започналия нов сезон.

7. Благоприятният календар

Пътуването до Барселона в последния кръг на сезон 2013/14 не спря Атлетико, който си осигури титлата благодарение на равенството на "Камп ноу". А иначе няма съмнение, че мадридчани предпочитат да завършат първенството на Испания с по-лесни мачове.

Този сезон пътуването им в Барселона е насрочено за 7 април. Това ще бъде последната среща с пряк конкурент в битката за титлата. След това "дюшекчиите ще имат още 7 мача, най-трудните от които ще бъдат домакинствата срещу Валенсия и Севиля. Атлетико едва ли подценява тези съперници, но те са напълно преодолими.

Ако след 7 април Атлетико съумее да се изкачи по-високо от Барселона и Реал, то вероятно уверено ще спечели 11-ата си титла в Ла Лига.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички