6 важни въпроса за странната покупка на Барселона Паулиньо


6 важни въпроса за странната покупка на Барселона Паулиньо

2012 0

Барселона плати 40 милиона евро (или 32,5) на китайския Гуанджоу Евергранд за полузащитника Паулиньо и това е един от малкото желани, но реализирани трансфери на каталунците това лято. Едва ли обаче има и един фен на испанския гранд, който да е доволен от тази придобивка.

Разглеждаме трансфера на бразилеца от всички страни. Вижте какъв извод ще си направите, след като прочетете материала.

ТРАНСФЕРЪТ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ СЪСТОИ ПО-РАНО

Барселона започна преговори с Гуанджоу още през юни и първоначално предложи 20 милиона. После 25. Пресметливите китайци обаче от първия ден заявиха позиция, че няма да продават играча за сума, по-малка от откупната клауза в контракта му.

Но Барса загуби доста време да договори този трансфер и сега халфът изобщо не е интегриран в отбора. Липсва му сработеност с тима, не е ясно в каква форма се намира, а треньорът Валверде не знае как и къде да го използва. А в неделя предстои мач с Бетис от първия кръг на Ла Лига. Тази вечер е второто Ел Класико за Суперкупата. Новият не може да получи доверие за титуляр, а дори и за резерва.

Барселона можеше да завърши сделката в края на юни, но по незнайни причини не го направи.

ЗАЩО МУ Е НА ОТБОРЪТ ВЪЗРАСТЕН (ЗА ФУТБОЛА) ИГРАЧ?

През юли Паулиньо навърши 29 години. Определено не е пикова възраст за футбола. Преди една година Барселона пусна без пари "възрастния" Дани Алвеш, без когото после кърши ръце, а бразилецът направи чудесен сезон в Ювентус.

Сега те доброволно подписват с "възрастен" футболист за 40 милиона евро. Къде е логиката?

НЕОБХОДИМ ЛИ Е ПАУЛИНЬО НА БАРСА ИЗОБЩО?

Може би ръководството вижда у него подобие на Сейду Кейта от епохата на Хосеп Гуардиола - двама играчи без ДНК на Барселона, които не са звезди, но са способни да вършат голямо количество работа.

Актуално ли е това сега? Не. Барселона се нуждае от лидер в средата на терена. Играч, който ще задава темпото, чрез който ще се строи играта. Отборът се нуждае от заместник на Иниеста, футболист от висока класа. Марко Верати щеше да е идеален вариант.

КАКВО Е СВЪРШИЛ ДОТУК И ИМА ЛИ ОПИТ?

Паулиньо е продукт на усърдни тренировки. Не му е даден голям талант от природата. До 22 години той се скита по низшите дивизии на Бразилия, Полша, Литва, докато не го забелязаха скаутите на Коринтианс.

След Коринтианс Паулиньо отиде в Тотнъм. "Шпорите" сериозно разчитаха на него и от първия ден му дадоха карт бланш заедно с място в стартовия състав. И ако в първия сезон той не успя да блесне, то в следващия напълно загуби мястото си в състава и предизвика усмивките на феновете.

В Британия Паулиньо успя да играе в Лига Европа, но му липсва какъвто и да е опит в Шампионска лига.

През 2015 г. Гуанджоу Евергранд го привлече срещу 14 милиона евро. В Китай бразилецът стана капитан и ключов играч в отбора.

Но между китайския и европейския футбол има огромна пропаст. На високо ниво във Висшата лига играчът се провали. И няма никакви гаранции, че няма да стане втория Вермален.

КАКВИ СА ПЛЮСОВЕТЕ И ИМА ЛИ ИЗОБЩО ТАКИВА?

Да, оказва се, че има. Паулиньо идва в Барселона като футболист с много опит. Той може да засили средната линия, притежава добър пас и борави умело с топката. Както всеки бразилец, той е техничен. Освен това е национал на "Селесао" и има нелоша статистика в световните квалификации - 4+2 по системата "гол+пас" в 7 мача. С националната фланелка има 41 мача.

ПЕЧЕЛИЛ ЛИ Е ТРОФЕИ?

Паулиньо е шампион на Бразилия и носител на Копа Либертадорес. С Гуанджоу печели първенството на Китай.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички