5-те проблема на Зидан, които заплашват и сезон 2019/20


5-те проблема на Зидан, които заплашват и сезон 2019/20
Снимка: Getty Images/Gulliver

12555 0

Когато Зинедин Зидан се завърна начело на Реал Мадрид, феновете на тима бяха повече от обнадеждени. С трепет те си спомниха безпрецедентните три спечелени трофея в Шампионска лига, които изградиха на французина имидж, отговарящ на истински специалист в професията. Тогава той сякаш усети, че предстои неминуем крах и предпочете да се оттегли, докато е на върха, за да не се сгромоляса звучно. А сега се завръща. Отново стъпва на "Сантиаго Бернабеу" в тежък момент, но дали и този път съдбата ще му се усмихне?

Първите знаци далеч не са обнадеждаващи. Твърде рано е да се съди, дори сезонът още не е започнал, но резултатите не са най-тревожното за феновете на "кралския клуб". Съществуват фактори, които изобщо не са в полза на философията, която изповядва Зидан. Ако не бъде направена промяна, се очертава нов мъчен сезон за "белия балет".

1. Френският специалист до голяма степен разчита на същите играчи, с които завоюва най-големите си отличия. Най-голямата разлика е, че Еден Азар замества Кристиано Роналдо, а Тибо Куртоа - Кейлор Навас. В защитата на тима отново личат имената на същия дефанзивен вал отпреди години, а в центъра на терена са познатите Лука Модрич и Тони Кроос. Водещият нападател също остава Бензема. От новопривлечените футболисти единствено Азар има гарантирано място. Сякаш останалите ще имат периферна роля, предимно включвайки се от резервната скамейка. А някои от тях имат качествата, за да попадат на терена от първата минута - най-вече Йович, Менди, Милитао, а защо не и Родриго. Всичко това с уговорката, че все още не сме станали свидетели на избрана единайсеторка в официален мач. 

2. Продължава да налага любимата схема 4-3-3. В мача срещу Арсенал "кралския клуб" излезе в схема 4-4-2 с Лука Йович и Карим Бензема на върха, но това бе единичен случай. Зидан продължава да използва същата схема (4-3-3), дори това да не е най-добрият начин, по който могат да бъдат наредени играчите. Предполага се, че и през новия сезон основната схема ще остане непроменена, освен ако не пристигне ново попълнение, което да го принуди да я промени. Дали няма формация, която да е по-ефективна и да приляга повече на Реал Мадрид?

3. Лошо начало на мачовете и неумението да се обръща развоят. Реал Мадрид изостава рано-рано в три от мачовете, като се стига до момента, в който 8 от 12-те допуснати гола са през първото полувреме. Същевременно реакциите на Зидан и промените, които извършва, не оказват нужния ефект. Затвърди ли се тенденцията "белия балет" да допуска бързи голове, то положението няма да е никак "розово", още повече ако невъзможността да се обръща развоят също продължи. 

4. Малко игрово време за младите надежди. Такефуса Кубо и Родриго впечатлиха с изявите си срещу Байерн Мюнхен за 45-те минути, в които бяха на терена. Но освен този мач, те са записали още само по 29 минути, когато влязоха срещу Атлетико (Мадрид) при резултат 1:6. Редно е да отбележим, че контузията на Брахим Диаз допълнително ограничава общото игрово време, което младите надежди в Реал са записали. Предстои да разберем дали след като се възстанови, това ще се промени. Наложените преди пристигането на французина Маркос Йоренте, Серхио Регилон и Винисиус също бяха пренебрегнати, като Йоренте дори премина в другия гранд от Мадрид.

5. Липсва самокритиката в публичното пространство. Зидан винаги е бил спокоен и не е отправял никакви критики по време на пресконференциите - това явно няма да се промени. Дори след допуснатите пет гола за едно полувреме, той отново не изневери на себе си. Единственото изключение е, когато отговаря на въпроси, свързани с Гарет Бейл.

Ясно е, че Зинедин Зидан далеч не е единствената причина както за успехите в миналото, така и за провалите в момента, били те и преди началото на сезона. Общо 43 контузии имаха Реал през сезон 2018/2019, а сега тази тенденция с футболистите в лазарета явно продължава (Диаз, Менди, Асенсио и Йович), въпреки че бяха сменени както кондиционният треньор, така и физиотерапевтът.

Феновете недоволстват и от друг факт - липсват "галактикоси". Единственият привлечен такъв е Еден Азар, а заявката бе за повече от един. Запалянковците мечтаят да видят подобен случай на 2009 г., когато бяха привлечени Кристиано Роналдо, Кака, Карим Бензема и Шаби Алонсо. Днес излезе интересна информация, според която, от Реал ще привлекат двама нови, но само ако бъде изпълнено едно условие. Вижте какво е то - в този материал на SportLive. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички