3 причини защо връщането на Мората е гениална сделка за Флорентино


3 причини защо връщането на Мората е гениална сделка за Флорентино

3747 0

Как действат безмозъчните мениджъри? Дават безплатно свой възпитаник на Ювентус, проследяват напредъка му, разбират, че момчето е станало звезда, набиват кеш, после още, а след това предлагат на италианците безумна компенсация от 120 млн.

Как правят големите мениджъри: Продават възпитаника си на Юве за 20 млн. евро, подписват, че могат да го закупят обратно за 30 млн. евро, следят израстването му, възхищават се, превеждат парите, получават възмъжал и формирал се нападател.

Формално, Реал Мадрид е на минус 10 млн., но няма нищо страшно. По-долу обясняваме подробно защо трансферът на Алваро Мората в Реал е осъществен от "Кралете".

Как Алваро отиде в Италия? Лидер на Кастилия, полурезерва в Реал, представител на младежкия отбор на Испания. Как се връща? Най-добрият полеви играч на Испания на Евро 2016, един от най-ефективните нападатели в Серия А, универсален (крило, център) с ясни предимства: скорост, ускорение и пластичност.

С Юве Алваро спечели два пъти първенството и два пъти Купата на Италия за две години (За това време Реал не е ставал шампион на Испания), удържа на конкуренцията с Тевес, Манджукич, Дзадза и Йоренте, но най-важното е, че увеличи трансферната си стойност от 18 до 30 млн. евро. При това търсенето му е феноменално - искат го в Лондон, Манчестър, Париж.

Мората има 9 гола и 9 асистенции за сезон 2015/16, но при проследяването им отблизо става ясно, че възпитаникът на мадридската академия вкарва в най-горещите мачове.

Достатъчно е да погледнем втората половина от сезона:

*Дубъл в мача с Интер (3:0)

* Асистенция в домакинството с Байерн

*Гол срещу Интер (2:0)

* Асистенция в гостуването на Байерн (не помага, но нищо)

*Дубъл в дербито с Торино (4:1)

* Асистенция в гостуването на Милан (2:1)

* Гол в гостуването на Фиорентина (2:1)

* Победен гол във финала за Купата на Италия (победа над Милан с 1:0)

Плюс три попадения на Евро 2016 - там няма маловажни голове.

Извод: В игрови план купуването на Мората е напълно оправдано - Флорентино Перес нае най-хищния и перспективен нападател с испански паспорт.

Шокиращ факт: Реал седем години не е подписвал с топ нападател. Последните двама - Кристиано Роналдо и Карим Бензема, са взети през лятото на 2009 година. След това на "Бернабеу" са идвали само възпитаници на Кастилия (Хесе, Мариано Диас), или взети под наем нападатели като Чичарито. Трагедията е в това, че Перес е обсебен от полузащитници: за щастие, ултраскъпият Погба се изложи на Евро 2016 и вече не е толкова желан от испанския гранд.

Цяла Европа разбира, че Мората е върнат в Реал само от алчност - със същата страст хората купуват ненужни вещи на разпродажба. За останалите Алваро струва 50 млн. евро, за Реал - 30. Значи, трябва да го вземем.

На Перес му провървя - получи ценен екземпляр, който потенциално ще смени Бензема в триото ВВС. И ако се докаже, че по игрови параметри младият Мората е не по-лош от Карим, то французинът трябва да бъде продаден - той скоро ще навърши 30.

Финалните сценарии са два: Или Алваро няма да пасне на Зидан и ще отиде някъде срещу 40 млн. минимум, или ще замени Бензема и клубът ще спечели от трансфера на неуспешния изнудвач.

Във всеки случай Флорентино Перес е гений.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички