14 много интересни факта за Ел Класико


14 много интересни факта за Ел Класико

3212 0

Тази вечер Барселона посреща Реал Мадрид в супердербито на Испания - Ел Класико. "Евроспорт" събра няколко интересни факта за историческия сблъсък, които може да представляват интерес за вас.

1. Реал Мадрид е отборът, който е спечелил повече пъти най-голямото дерби на Испания. "Белият балет" го е правил 92 пъти, докато Барселона - 90.

2. Барселона е спечелил първото Ел Класико. Това се случва през сезон 1901/02, а резултатът е 3:1.

3. Най-добрият голмайстор в този сблъсък е Лионел Меси. Той е вкарал 21 гола във вратата на Реал. На второ място е Алфредо Ди Стефано с 18 гола. Следват Роналдо и Раул с по 15.

4. Михаел Лаудруп е футболистът, спечелил Ел Класико с 5:0, сменил клуба и с другия клуб печели дербито със същия резултат след 12 месеца. След това той казва: "Спечелих с 10:0".

5. През 2002 г. Ел Класико на "Камп ноу" се запомня с поведението на феновете на Барселона. Те замеряли Луис Фиго с всичко, което им е попаднало под ръка. Те го замеряли с топки за голф, бутилка уиски, дори с прословутата свинска глава.

6. След като върху главата на Фиго са се посипали предметите, съдията спрял мача. Минутата е била 16-а.

7. Реал Мадрид плаща на Барса за Фиго 60 млн. евро през 2000 г.

8. Барса изхвърля Реал от КЕШ през сезон 1960/61 в първи кръг. Така каталунците спират серията от пет победи в турнира подред.

9. В Ел Класико през 2005 г. феновете на Реал аплодират горещо звездата на Барселона Роналдиньо. Той вкарва два от трите гола за успеха с 3:0. Другото попадение бележи Самуел Ето'О.

10. Твърди се, че през 2003 година Реал Мадрид се отказва да купи Роналдиньо. Причината е, че бил много грозен.

11. Барселона е клубът с повече носители на "Златната топка" сред двата тима. Меси има5, Кройф - 3, Луис Суарес, Христо Стоичков, Роналдиньо и Ривалдо - по 1.

12. Жозе Моуриньо губи първото си Ел Класико като треньор на Реал с резултат 0:5. Разгрома "белите" отнасят през ноември 2010 година.

13. Дейвид Бекъм става играч на Реал през 2003 година. С екипа на тима той има 116 мача и 13 гола, но никога не е вкарвал на Барселона.

14. Барселона печели 50 домашни трофея (Ла Лига и Купата на Краля). Трофеите на Реал в Испания са 51. Ако тази година каталунците вземат дубъл, те ще преминат големия си съперник в това съревнование.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички