10 факта за Андрес Иниеста, които може би не знаете


10 факта за Андрес Иниеста, които може би не знаете
Снимка: Getty Images/Guliver

3347 0

В петък Андрес Иниеста натъжи цяла Барселона, като обяви, че след края на сезона ще напусне тима, в който прекара 22 години от живота си. Капитанът на тима ще продължи кариерата си в друг отбор, като по всяка вероятност ще доиграе бляскавата си кариера в Китай.

Представяме ви 10 интересни факта за испанския халф, които може би не знаете:

1. Първият му трофей е от Сегунда Дивисион, където печели с втория отбор на Барселона.

2. Дебютира за Барселона през сезон 2002/03 и тогава тимът завършва шести. От този момент, до тази година, каталунците са завършвали сред първите два тима в Ла Лига, като изключение е само сезон 2007/08, когато завършват трети.

3. В кариерата си на професионален футболист в Барселона, втория тим на каталунците и испанския национален отбор, Иниеста има едва 53 вкарани гол, но това изобщо не омоловажава постигнатото от него.

4. Атлетико Мадрид е отборът, срещу който е играл най-много пъти - 26. Общо срещу грандовете от Мадрид Иниеста има 37 мача.

5. Никога не е получавал червен картон.

6. Най-висок процент на успеваемост с тима на Испания - печели 75% от мачовете с националния тим, а с Барса печели в 68%.

7. Челси е единственият отбор, който Иниеста е срещал повече от четири пъти и има отрицателен баланс - три победи и пет загуби в 11 мача.

8. Срещу Реал Мадрид има цели 12 победи, но това са само 33% от случаите, в които "белия балет" се е изправял срещу Барса.

9. Играл е в три мача на Барселона, в които тимът постига най-големите си победи - с 8:0 срещу Алмерия (2010/11), Кордоба (2014/15) и Депортиво (2015/16).

10. Най-много победи - Еспаньол (22), Севиля (21), Атлетико (20). За Испания постига по пет успеха срещу Лихтенщайн и Франция.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички