ЦСКА Москва - първият руски отбор, срещу който ще се изправи Лудогорец в Европа


ЦСКА Москва - първият руски отбор, срещу който ще се изправи Лудогорец в Европа
Снимка: Getty Images/ Gulliver

3343 0

Лудогорец вече научи съперниците си в групите на Лига Европа. Разградчани ще се изправят срещу Еспаньол, Ференцварош и ЦСКА Москва. Любопитното е, че "орлите" за първи път ще играят срещу руски отбор в Европа и то предизвикателството няма да е никак леко.

ЦСКА Москва е един от най-старите и най-титуловани тимове в страната, основан през 1911 г. под името ОЛЛС. Седемкратен шампион на СССР. Носител на последната титла на СССР и на предпоследната купа на СССР. Петкратен носител на Купата на СССР, 6 пъти шампион на Русия, 7 пъти носител на Купата на Русия, 4 пъти носител на Суперкупата на Русия, носител на Купата на УЕФА за 2005 г. ЦСКА е първият руски отбор, спечелил купа в европейските клубни турнири. Освен това е и най-старият съществуващ руски отбор.

Първият мач на ЦСКА в евротурнирите е за Купата на европейските шампиони срещу Галатасарай през 1971 година. Най-голямата победа, постигана от тима в евротурнирите е срещу Лозана с 5:1 през 2010/11, а най-голямата загуба е срещу Олимпик Марсилия през 1992/93 с 6:0. Освен че печели купата на УЕФА през 2005, ЦСКА достига 1/4 финалите на Шампионска лига през 2009/10.

Отборът се класира за първи път в груповата фаза през 1992/93. В Европа ЦСКА записва престижни победи срещу Арсенал, Хамбургер ШФ, Барселона, Пари Сен Жермен и Спортинг Лисабон. През сезон 2011/12 отборът за втори път в историята си прескача групите на Шампионска лига, след като в последният мач от групите побеждава Интер с 2:1 като гост. В следващите сезони "армейците" отново играят в груповата фаза, записвайки престижна победа като гост на Манчестър Сити.

Най-много мачове за ЦСКА в европейските клубни турнири има Сергей Игнашевич, който е участвал в 90 мача. Голмайстор на отбора в Европа е Вагнер Лав с 30 попадения.

ЦСКА Москва има история и с български отбори. С българския ЦСКА имат общо 9 мача, като ЦСКА Москва има само 1 победа, 4 мача са завършили наравно и 4 в полза на българския ЦСКА. Два пъти руския тим се е изправя и срещу Левски, а играл още със Славия, Локомотив София, Академик София, Ботев Пловдив и Литекс.

А колко спечели Лудогорец до този момент от участието си в Европа - вижте в този материал.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички