С урок по тактическа грамотност Атлетико смачка Марсилия във финала на Лига Европа


С урок по тактическа грамотност Атлетико смачка Марсилия във финала на Лига Европа
Снимка: Guliver/GettyImages

7998 0

Атлетико Мадрид спечели за трети път трофея в Лига Европа! "Дюшекчиите" показаха, че са с класа над всички останали отбори в този турнир, след като по безапелационен начин надделяха над Олимпик Марсилия и разпиха френската селекция с 3:0, и то на тяхна земя в Лион, Франция.

В началото на срещата домакините имаха страхотен шанс да открият резултата, след като Жермен остана сам срещу Облак, но той прати топката високо над вратата. Така се стигна до 21', в която след грешка на Манданда Коке успя да изведе Гризман сам срещу вратаря и френският стрелец не сбърка - 0:1.

Веднага след почивката "дюшекчиите" натиснаха в търсене на втори гол и го откриха отново чрез голямата си звезда. Гризман бе изведен отлично в наказтелното поле и нямаше как да сбърка - 0:2. Атлетико тотално владееше играта почти до самия край и, с изключение на една греда в 81', Марсилия почти не създаде положение. В 88' след кратък натиск на домакините Атлетико затвори категорично мача, а голмайстор беше капитанът на испанския клуб - Габи.

Това е трети трофей на Атлетико, откакто турнирът носи това име. "Дюшекчиите" спечелиха купата през 2010, 2012 и сега през 2018. Освен това отборът прекрати слабата си серия от 2 поредни финала без победа, като и двата пъти испанският колос загуби от Реал Мадрид в Шампионска лига.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 4' символичните домакини можеха да открият резултата. Дмитрий Пайет се озова на отлична позиция пред пеналтерията и изведе Жермен сам срещу вратаря. Ударът на бившия ас на Монако обаче излезе в аут.

В 22' обаче гостите от Испания получиха първия си шанс и отбелязаха. Манданда сбърка при изнасянето и подари топката на Коке, който идеално с едно докосване изведе Гризман сам срещу вратаря - удар и гол за френския нападател - 0:1.

Марсилия продължи да е по-активният отбор в нападение, но това не означаваше нищо в срещата. Пробивите по крилата не носеха дивиденти за домакините, а статичните положения, които водеха до центриране в наказателното поле, също бяха обречени на неуспех заради силното представяне на защитниците в испанския отбор. Освен това за Марсилия новините станаха още по-лоши, след като контузия получи лидерът на тима Дмитрий Пайет и се наложи да излезе от терена - 0:1 до почивката и доста ребуси за разрешаване от страна на Руди Гарсия.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Атлетико откри второто полувреме в атакуващ стил и това беше правилната рецепта за втория гол на отбора. В 48' Гризман беше изведен в наказателното поле и след прекрасен завършващ удар удвои преднината на своя тим - 0:2 в Лион.

Последваха две бързи промени от страна на френския тим, но и те не доведоха до положително развитие на играта на Марсилия. Вместо домакините да търсят гол, който можеше да направи срещата по-интересна, на два пъти гол пропусна Гризман, а Коке също имаше приличен шанс, но той беше пропилян.

Все пак в 80' Марсилия получи златния си шанс. След центриране от фланга Митроглу надскочи Хименес и стреля с глава, но топката се отби в страничния стълб на вратата, пазена от Ян Облак. Но дори моментният импулс в играта на Марсилия беше убит в 88', когато Коста получи топката в наказателното поле, комбинира със Саул, а той изведе Габи сам срещу вратаря - удар и 3:0 в полза на испанския гранд.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Голямата изненада в състава на Диего Симеоне е включването на Диего Коста и Кореа заедно с Антоан Гризман. Испанският тим излиза много атакуващо срещу френския си съперник и ще търси ранно решаване на мача.

Олимпик Марсилия: Манданда, Амави, Луис Густаво, Рами, Сарр, Ангиса, Сансон, Пайет, Товен, Окампос, Жермен

Атлетико Мадрид: Облак, Вържалко, Годин, Хименес, Ернандес, Коке, Нигес, Габи, Кореа, Гризман, Коста

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Двата тима се класираха по труден начин за финалната среща. Марсилия се падна срещу РБ Залцбург в полуфиналите, но двата тима си размениха по един успех с по 2:0 и всичко се реши след добавени 30 минути. В тях Роландо се разписа 4 минути преди края и прати своя тим на финал. Атлетико Мадрид пък надделя в спора срещу Арсенал в среща, която беше обявена за "финал преди финала".

"Дюшекчиите" играха почти цял двубой с човек по-малко в Лондон, но въпреки това стигнаха до 1:1, а на реванша в Испания в типичен стил спечелиха с 1:0, успявайки да се класират за поредния си европейски финал. Атлетико игра финал в Шампионска лига през 2014 и 2016 година, но и в двата случая остана в подножието на върха.

Марсилия тотално отписа Лига 1 и дори с риск да не се класира за Шампионска лига воденият от Руди Гарсия тим изпусна доста точки в местния шампионат, запазвайки сили именно за мачовете в Лига Европа. Атлетико Мадрид пък рано-рано се класира в топ 4 на Испания и въпреки леко колебливата форма в края, воденият от Диего Симеоне тим ще завърши в топ 3. Но голямата цел е трофеят в Лига Европа.

Очаквайте подробноссти с наближаването на финала, а стартовите състави ще бъдат публикувани в 20:45 часа българско време!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички