Челси мина през ада срещу Айнтрахт, но е на английски финал срещу Арсенал в ЛЕ


Челси мина през ада срещу  Айнтрахт, но е на английски финал срещу Арсенал в ЛЕ
Снимка: Getty Images/Gulliver

5534 0

Челси отстрани Айнтрахт (Франкфурт) в среща-реванш от 1/2-финалите на Лига Европа и ще играе на финал срещу Арсенал. Двата тима изиграха много вълнуващ двубой, като в редовното време завършиха 1:1, както приключи и първият двубой в Германия, което доведе до продължения.

Там голове не паднаха и всичко се реши след дузпи. Ключова роля там изигра вратарят на Челси - Кепа Арисабалага, който направи невероятно спасяване при изпълнението на Хинтерегер. По този начин изравни резултата, след като преди това капитанът - Аспиликуета, пропусна. След това и Пасиенсия не успя да се разпише, а решаващата дузпа отбеляза Еден Азар, която прати Челси на финал. Така, и в Шампионска лига, и в Лига Европа ще наблюдава английски финали, след като Ливърпул и Тотнъм се класираха по-рано тази седмица за финалната среща в Турнира на богатите.

Първият по-опасен удар в срещата бе в полза на гостите. В 4' Лука Йович надскочи защитата и засече топката с глава от корнер, но Арисабалага улови удара, който бе насочен в средата на вратата. В началните минути агресивната игра на Франкфурт определено затрудняваше Челси и трудно създаваха опасни атаки.

В 14' дори първата добра възможност бе именно за гостите. Дани да Коста нанесе много добър от воле, като топката влизаше точно под напречната греда, но стражът на Челси бе безупречен. В 23' домакините отвърнаха и направиха блестяща атака, която завърши с овладяване на Оливие Жиру в наказателното поле, но не насочи топката достатъчно добре.

Две минути след това Давид Луис засече топката от фаул, но един от бранителият на немския тим блокира удара му. Определено Челси започна да показва доста по-игра, в сравнение с началните минути, а атаките по-опасни.В 28' Челси стигна и до откриващо попадение, за което огромна заслуга има Еден Азар, който се освободи и центрира към Рубен Лофтъс-Чийк. Той с диагонален удар отбеляза за 1:0.

В 35' Лука Йович овладя подаване, погледна към вратата и стреля от границата на наказателното поле. Ударът бе много силен, но топката се удари в един от играчите на Челси. 5 минути преди края на полувремето Лофтъс-Чийк бе близо и до второ попадение, като отправи изстрел от наказателното поле в долния ляв ъгъл, но съперников защитник изчисти от голлинията.

Играчите на Айнтрахт започнаха второто полувреме изключително мотивирани и в търсене на изравнително попадение. И то дойде в 49', след като защитата на домакините бе изключително разконцентрирана. Мият Гачинович направи двойно подаване с Лука Йович, който бе изведен сам срещу Кепа Арисабалага и не пропусна да вкара във вратата му. Малко преди това имаше претенции за дузпа от страна на гостите заради игра с ръка на Ковачич, но сигнал не последва.

В 51' Челси изпусна да възвърне преднината си. Матео Ковачич комбинира с Оливие Жиру, който бе изведен на отлична позиция в наказателното поле на Айнтрахт, но ударът му не бе точен. В 57' домакините имаха нов шанс, но отново Жиру не отправи добър удар и пропусна да се разпише. В 60' Гачинович отправи много силен удар от границата на наказателното поле, който беше отразен от Кепа. Малко след това Вилиан напусна, а на негово място влезе Педро.

За съжаление на Сари, в 73' му се наложи да направи и принудителна смяна, след като Кристенсен се контузи и бе заменен от Дзапакоста. В 76' Оливие Жиру засече топката с глава след центриране, но отново му липсваше точност. Две минути след това Дзапакоста нанесе тежък удар от границата на наказателното поле. Опасният му опит по земя обаче беше обаче блокиран от Кевин Трап. В 82' Аспиликуета извърши много груб фаул, но реферът му вдигна само жълт картон. В 88' Оливие Жиру стреля от ръба на пеналтерията, но Трап спаси. До края на редовното време нито един от двата отбора не успя да отбележи и така се стигна до продължения.

Първата опасност в тях бе пред вратата на Челси. Лука Йович напредна отляво и стреля от наказателното поле, но ударът му бе блокиран.  В 93' Баркли напредна на скорост, но закъсня с паса към Педро и той беше пресечен. След това Баркли стреля от дистанция в аут. Последваха добри минути за домакините. Първо Аспиликуета стреля опасно след корнер, а след това организираха много добра атака, но влезлият като резерва - Игуаин, я опропасти. В 100' Давид Луис изчисти влизащата до гредата топка, след като Костич надбяга защитата подаде към Алер. В края на първото полувреме гостите отново бяха близо до попадение, но Дзапакоста извади с глава влизащата топка след удар на Алер.

В 115' Дзапакоста отправи много силен удар, но Кевин Трап извади добър рефлекс, за да блокира опита. Минута след това Челси стигна до попадение, но то бе отменено. Азпиликуета вкара топката във вратата, но Хациган го отмени за натиск върху вратаря, който вече бе уловил топката. Това бе е последната сериозна ситуация и финалистът ще се определи след дузпи. Алер и Рос Баркли бяха точни при откриващите дузпи, след което и Лука Йович отбеляза, но капитанът на лондончани Аспиликета изпълни по доста несериозен начин и пропусна. Гузман и Жоржиньо бяха точни, след което последва невероятно спасяване на Арисабалага. Той с коляно закова топката пред голлинията при изпълнението на  Хинтерегер. След това и Пасиенсия пропусна, а решаващата дузпа отбеляза Еден Азар, която прати Челси на финал.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

ЧЕЛСИ: Арисабалага, Аспиликуета, Кристенсен, Луис, Емерсон, Лофтъс-Чийк, Жоржиньо, Ковачич, Вилиан Азар, Жиру

АЙНТРАХТ: Трап, Фалет, Хинтерегер, Абрахам, Да Коста, Роде, Хасебе, Костич, Гачинович, Ребич, Йович

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Рюдигер, Хъдсън-Одой и Канте са аут от състава на лондончани за днешния мач, а гостите ще бъдат без Тавата, Стендера и Рус. Иначе, положението при отбора на Маурицио Сари вече е доста по-спокойно, след като през уикенда си осигуриха място в топ 4 на Висшата лига и квота за Шампионска лига.

"Сините" са в серия от 16 поредни мача без загуба в Лига Европа. Последната загуба в турнира е през сезон 2012/13 с 1:3 от Рубин (Казан). Също така отборът е с 13 поредни мача без загуба в евротурнирите и е близо до собствения си рекорд от 14 мача без поражение в периода 2008-2010 г. Айнтрахт от своя страна ще търси първия си европейски финал от 1980 година насам.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички