Битка №17: Ще успее ли Ювентус да детронира европейския шампион Реал Мадрид?


Битка №17: Ще успее ли Ювентус да детронира европейския шампион Реал Мадрид?
Снимка: Gulliver/Getty Images

1751 0

За Ювентус настъпи денят на истината. Тоталният хегемон в Италия през последните 4 сезона се изправя тази вечер срещу друг велик тим - Реал Мадрид, в опит да детронира настоящия европейски шампион. Първият полуфинал от Шампионската лига е в Торино от 21,45 ч. бълг. време.

Трудно може да се намери по-класически мач в турнира от Ювентус - Реал. Два клуба, рекордьори по титли в страните си и с най-много привърженици. Юве срещу Реал е емблемата на Купата на европейските шампиони и наследилата я Шампионска лига. Няма друг подобен сблъсък, който реално да се е състоял на всички нива - групи, 1/8-финал, 1/4-финал, 1/2-финал и финал! Цели 16 пъти са се изправяли един срещу друг, мадричани с ас 8 успеха, торинци - със 7. Чак преди година и половина бе фиксирано първото равенство помежду им - 2:2 в груповата фаза на "Ювентус Арена". Символика лъха още от първия им спор преди 53 г. Тогава 5-кратният носител на КЕШ елиминира бианконерите на 1/4-финал след разменени успехи с по1:0 като гости, за да бъде сложена точката на неутрален терен в Париж с 3:1 (Фело, Дел Сол, Техада, Сивори). Белият балет надделява в 1/8-финалния спор и през 1986-а, като сега победителите с по 1:0 са "нормални" у дома, но мадричани са по-точни при дузпите. Изключвайки финала в Амстердам, където Педжа Миятович (1:0) донесе Седмата, в останалите 3 елиминации (през 1996-а, 2003-а и 2005-а) Юве нанася своята вендета.

Днес звездите са други, но традицията е жива. Ювентус е на върха на емоцията след завоюваната в събота предсрочно 31-а титла. Треньорът Масимилиано Алегри няма да подобри рекордите на предшественика си Конте от спечелени точки, отбелязани голове и поредни победи, но заведе тима там, където Антонио не успя. Вратарят Буфон пази като в най-славните си години, защитата се справя перфектно и в 3 поредни мача в турнира не допусна гол. За важния сблъсък с Реал бианконерите са в почти оптималния си състав - ще липсва само Погба, като надеждите са да е готов за Реванша. "Ювентус има тотално превъзходство в Италия и е време да го покаже в Европа", смята екснаставникът и настоящ селекционер на Италия Конте. Алегри няма други проблеми в състава, Артуро Видал е с лека контузия, но титулярното му място не е под въпрос.

Не така стоят нещата в Реал. Мадридчани с нокти и зъби не допускат разликата с лидера Барселона да надхвърли 2 точки в Ла Лига, а в същото време се стремят да влязат в историята. Ако Реал защити трофея си, ще стане първият тим с подобно постижение в ерата "Шампионска лига". Нещо, което до сега не сториха Милан (1995), Аякс (1996) и Манчестър Юнайтед (2009), губейки финала след триумф. Ще успеят ли Кристиано Роналдо и компания да свалят проклятието - едната част от отговора ще научим довечера.

Карло Анчелоти взе група от 20 футболисти, като в нея изобщо не попадна Карим Бензема. Френският нападател бе под въпрос и имаше надежди да бъде вдигнат на крака, но в крайна сметка Карлето реши да не рискува и го остави в Мадрид. При това положение Реал ще изневери на обичайната си схема 4-3-3 с по-класическото 4-4-2. На върха на атаката до Роналдо се очаква да е Гарет Бейл за сметка на Хавиер Ернандес. Италианският треньор разчита на бързината на уелсеца да постави в шах отбраната на домакините. Бей е далече по-подвижен и труден за опазване от мексиканеца, което накланя везните в негова полза. Липсата на контузения Лука Модрич ще трябва да бъде компенсирана от колективните усилия на халфовата линия, където отново ще бъде преквалифицираният защитник Серхио Рамос. В лицето на намиращия се в страхотна форма Хамес Родригес Анчелоти разполага с играч, който може да поднесе доста неразрешими ребуси за съперника.

Карло има и друга причина да жадува реванш срещу Ювентус. Година и половина той бе начело на тима преди да го уволнят. "Не харесвам Торино, а Ювентус е отбор, който никога няма да обичам. Не се чувствах уютно там, бях като гайка от машината. Всички важни решения взимаше Умберто Аниели, но аз повече харесвах сина му Андреа (б.р - настоящият президент на Юве)", споделя спецът в автобиографията си, която излезе миналата година. Карлето не е приет и от тифозите на бианконерите заради миналото му на играч на Рома и Милан във време, когато бяха сериозни конкуренти на Старата госпожа. Сега с гранда от Мадрид той ще има възможност да си отмъсти. Съдия на двубоя е Мартин Аткинсън.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички