Нападателите, които са по-ценни и от Меси за своите отбори през сезона


Нападателите, които са по-ценни и от Меси за своите отбори през сезона
Снимка: Gulliver/GettyImages

3273 0

Никой не може да оспори, че Лионел Меси е интегрална част от Барселона и клубът никога няма да изглежда толкова добре на терена, когато той е на пейката или отсъства от титулярния състав по една или друга причина. Да, Ла Пулга разполага със съотборници от световна класа, но без него Барселона нямаше да постигне и половината от успехите, до които достигна през последното десетилетие.

Но през настоящата кампания има няколко футболисти, които блестят по-ярко от него, а ако те не играят, отборите им ще са далеч от местата, които заемат в момента. За отпорна точка ще използваме факта, че Лео Меси има 12 гола от общо 34 отбелязани в Ла Лига от Барселона (35% от попаденията на отбора са негови).

№6 Единсон Кавани (ПСЖ)

Уругвайският нападател се настани трайно в дискусията за най-добър на своя пост през миналата година, но сега бележи с още по-впечатляващи темпове. Разбира се, през тази година огневата мощ на тима е подсилена с Неймар и Мбапе - играчи, които генерират много положения за Кавани. Макар и леко разсеян пред гола на моменти, уругваецът има 16 гола от общо 45 за ПСЖ (36% от всички попадения на отбора).

№5 Фалкао (Монако)

Колумбийският ас на "монегаските" е един от малкото футболисти в напдението на тима, които останаха след лятото на тотална разпродажба на "Стад Луи II". Балде Кейта и Тилеманс, които трябваше да заменят продукцията на Мбапе и Бернардо Силва, се представят слабо и Монако буквално е на гърба на Фалкао, който има 13 гола от общо 36 за тима (36%).

№4 Мохамед Салах (Ливърпул)

Ливърпул имаше нужда от подсилване в средата на терена и най-вече в защита. Следователно мнозина оспориха привличането на Салах - човек, който според мнозина щеше да разбие сплавта, която Фирмино, Мане и Коутиньо образуваха в атака. Ако не беше Салах обаче, Ливъпрул дори нямаше да е близо до топ 4, а освен това в Шампионска лига е твърде вероятно отборът вече да беше загубил шанс да се класира напред. Във Висшата лига той е вкарал 10 гола от общо 25 за тима (40%).

№3 Роберт Левандовски (Байерн)

Вече навлизаме в челните места в класацията и всеки един от тези играчи може да бъде наречен "човекът отбор". Почетното трето място е за Левандовски, който има 13 гола от общо 31 отбелязани от Байерн (42%). Без него в състава, Байерн изпитва сериозни проблеми в нападение, а вниманието, отделено по принцип върху него, се насочва към крилата. Спокойно може да се каже, че баварската машина е изключително зависима от бившия ас на Борусия Дортмунд и бързо трябва да бъде намерена алтернатива за №9, защото няма как да играе във всеки мач на тима.

№2 Чиро Имобиле (Лацио)

Едва ли някой е очаквал италианският нападател да върне формата си от Торино, след като беше слаб по време на престоите си в Борусия Дортмунд и Севиля. В Лацио обаче той е машина за голове и един от двамата най-добри в Серия А през сезона. Той има 15 гола (от 33 отборни за римляните), а освен това има цели 6 асистенции - №1 в италианското първенство. Имобиле е причината Лацио да се намира близо до топ 4 и играе като футболист, заслужаващ далеч по-голяма сцена за изява.

№1 Мауро Икарди (Интер)

Аржентинският капитан на "нерадзурите" е голмайстор на отбора в 54% от случаите (15 гола от 28 на отбора). Икарди безспорно е сред най-добрите играчи в цял свят в момента и е истинско богатство за Интер. Отборът е на 2-о място в класирането, на едва 2 точки от лидера Наполи, а заслугата за това е почти изцяло на Икарди. Извадете го от състава на Интер, и "нерадзурите" едва ли ще са близо до топ 10.

Автор: Иво Вецев, гл. редактор на Sportlive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички