ВИДЕО: Байерн Мюнхен изуми с епичен обрат в Шампионска лига


ВИДЕО: Байерн Мюнхен изуми с епичен обрат в Шампионска лига
Снимка: Getty Images/Guliver

5259 0

Байерн Мюнхен записа най-силните си 45 минути през този сезон и вкара 5 гола във вратата на Порто през първото полувреме, а с това спечели и срещата от четвъртфиналите между двата отбора с 6:1. Така възпитаниците на хуления от всички Пеп Гуардиола се класираха напред, въпреки че загубиха предната среща с 3:1 в Португалия.

Старт на головото шоу даде Тиаго Алкантара, който в 14’ с глава успя да отбележи. Само 6 минути след втора грешка на вратаря Фабиано Боатенг беше точен за 2:0, а до края на полувремето всичко в мача беше решено.

Робърт Левандовски беше точен също с глава след фамозен пас на Мюлер в 27’, а в 36’ Фабиано тотално закопа своите. Лесен удар на Мюлер мина под крака му, резултатът набъбнадо 4:0, а 4 минути по-късно Байерн направи резултата 5:0. До края на мача Джаксън Мартинес успя да се разпише за 5:1.

В самия край на двубоя Иван Маркано си изкара втори жълт картон и беше изгонен от игра. При последвалия пряк свободен удар Алонсо се разписа за 6:1

„Драконите”, които бяха считани за фаворит за класиране напред, все пак се отчетоха с едно постижение, след като прекратиха 7-часовата серия на Байерн без допуснат гол. Байерн Мюнхен обаче продължава напред, и то за първи път в историята си, след като е изоставал с два гола след първия двубой.

Подробности за Барселона - ПСЖ

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В първите минути на срещата домакините бяха по-дейния състав, като още в 4-тата минута Роберт Левандовски опита да насочи първи точен удар, но шутът му бе блокиран от играч в "синьо".

В 10-тата минута като по чудо топката не се озова във вратата на "драконите". Томас Мюлер бе изведен брилянтно в половината на гостите от Левандовски, той успя да се освободи и стреля, Фабиано успя да спаси, след това полският таран на баварците се притича, отправи нов удар, но той уцели страничната греда.

В крайна сметка обаче в 14' резултатът беше открит. Бернат, който беше под въпрос за срещата, центрира отлично в наказателното поле, а нисичкият Алкантара с чудесен удар с глава откри резултата - 1:0.

Докато гостите се отърсят от шока, баварците стигнаха до нелеп втори гол. В 22' при центриране от корнер Бадщубер с глава подаде на Боатенг, който също с глава успя да стреля. Неадекватната намеса на Фабиано гарантира втори гол в неговата врата - 2:0.

5 минути по-късно положението на "драконите" стана още по-тежко. Лам проби отдясно и центрира към наказателното поле. Там Мюлер успя с прекрасно отиграване от въздуха да "качи" коженото кълбо на главата на Левандовски, който с перфектен удар вкара за 3:0.

В 34' Байерн довърши съперника си. Тиаго успя да отнеме топката в средата на терена, мина през двама и успя да комбинира с Мюлер. Той нагласи топката си на удобния десен крак и стреля. Коженото кълбо рикошира в защитник и беше в обсега на вратаря, но Фабиано вдигна крака си в последния момент и топката мина под него - 4:0 след поредната грешка на стража.

В 40' поредният пирон в ковчега на Порто беше забит от Левандовски. Мюлер получи топката по дясното крило и навърза трима-четирима защитници на съперника. По земя той подаде топката за Лева, който прати топката между краката на защитник и направи 5:0.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още в първите секунди на втората част Гьотце можеше да направи резултата 6:0, но изстрелът му премина в страни от вратата.
Постепенно баварците намалиха оборотите, както се очакваше, но продължаваха все така успешно да са доминиращия тим на "Алианц Арена", като рядко позволяваха на отбора на Порто да играе с топката. В 60' Алонсо беше близо до гол от пряк свободен удар, но изстрелът на бившия ас на Реал Мадрид.
Все пак в 73' Порто успя да реализира поне един гол. Чудесна акция в "синьо". Резервата Елевандро беше изведен отдясно в наказателното поле и центрира прострелно пред голлинията, а Мартинес засече за 7-ия си гол в 8 мача в Шампионска лига.
Само две минути по-късно той можеше да върне интригата в мача, след като успя да надделее над Бадщубер на границата на наказателното поле и отправи много опасен удар, но топката мина встрани. Минута по-късно Левандовски повтори упражнението, но на ответната врата.
Порто изпусна няколко положения до края, а Маркано си изкара червен картон в 86' за втори жълт картон. Това доведе до пряк свободен удар за Байерн, а Алонсо стреля отлично и вкара за 6:1.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Една е основната промяна в състава на Хосеп Гуардиола. Данте, който носеше пряка вина за загубата в първия мач, остана на пейката за сметка на Холгер Бадщубер. Бернат, който беше под въпрос поради контузия, излиза на терена като титуляр.

Хулен Лупетеги избра да изведе на терена Фабиано, Бруно Мартинс Инди, Майкон, Иван Маркано, Диего Антонио Рейес, Касемиро, Ясин Брахими, Ектор Ерера, Оливер Торес, Рикардо Куарешма и капитанът Джаксън Мартинес.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Мисия "Требъл" за пръв път през сезона на Байерн е под заплаха. В Бундеслигата авансът е 12 точки само пет кръга преди края, за Купата на Германия предстои полуфинал на собствен терен, но в Шампионската лига тази вечер от 21:45 на „Алианц Арена” трябва да се наваксва пасив от 1:3 срещу Порто.

А лазаретът е все така пълен - Робен, Алаба, Бенатия и сие още са вътре, Рибери има илюзорен шанс да се възстанови. Добре, че капитанът Филип Лам е готов след вирусна инфекция, Бастиян Швайнщайгер тренира здраво последните два дни, а и Хуан Бернат също най-вероятно ще е на линия след лека травма в глезена. Затова и Пеп Гуардиола е оптимист, но и реалист преди стотния си мач начело на Байерн.

"1:3 в Шампионска лига не се наваксва лесно", каза треньорът, който иначе е "напълно убеден", че отборът ще направи всичко възможно, за да играе за 4-а поредна година на полуфинал.

"Това обаче няма да стане с хвърляне в атака като камикадзета”, уточни Томас Мюлер. „А и все пак 2:0 едва ли ще е футболно чудо." Въпреки това пред рекордьора по титли в Германия стои задача, която не е била по силите му досега - Байерн е елиминиран всеки път, в който изостава с два гола като гост след първия мач. Колкото и рядко да се е случвало това.

„Знам в какъв клуб съм. Тук не само е важно да си шампион и ностел на Купата, единствено требълът задоволява. Така е в големите клубове”, патетично отбеляза и вчера Гуардиола, преди да добави: „Тези момчета винаги ще са моите герои. До края на живота ми." Пеп вече го е правил веднъж - през 2009-а с Барселона.

На фона на кризисната ситуация в Байерн играчите на Порто имаха безгрижен уикенд. В събота треньорът Хулен Лопетеги остави 9 от титулярите преди седмица на пейката при победата с 1:0 над Академика. „Драконите” се готвят да стигнат на полуфинал за пръв път от 2004-а, а тогава те триумфираха и с трофея при Жозе Моуриньо. Еуфорията в града е огромна, а вчера няколкостотин души изпратиха отбора на летището. Лудостта на феновете накара президента Пинто да Коща да се обърне емоционално към тях: "Разчувствахте ни и ни дадохте сили. Ще посветим тази победа на всички вас".

Макар Порто да няма загуба дотук в турнира, Лопетеги е изправен пред сериозен проблем - кой да замести наказаните бекове Данило и Алекс Сандро. Травмата на Тейо обаче не се усеща заради силната форма на Куарешма

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички