Коутиньо ще покаже най-добрия си футбол, след като избяга от "сянката" на Меси


Коутиньо ще покаже най-добрия си футбол, след като избяга от "сянката" на Меси
Снимка: Getty Images/Guliver

3073 0

Трансферът на Филипе Коутиньо от Барселона в Байерн Мюнхен още не бе финализиран, а вече няколко от звездите на немската Бундеслига се изказаха ласкаво за бразилеца. Днес той официално бе представен като играч на шампионите за новия сезон. Коу е отдаден под наем за един сезон на "Алианц Арена", като има опция за откупуването му срещу сума от 120 милиона евро през следващото лято.

Бразилецът показа уникален футбол докато носеше екипа на Ливърпул. За родината си също играе стабилно и дори помогна на тима да спечели Копа Америка това лято. Той обаче никога не усети тази "любов", която му даваха на "Афийлд" и у дома. 

През януари 2018 година Коутиньо се превърна в най-скъпия играч в историята на Барселона, като бе откупен за 120 милиона евро. Очакваше се той да бъде заместник на Андрес Иниеста - онзи играч, който ще намира начин да се измъква в средата на терена, за да създава шансове за Лионел Меси и Луис Суарес. 

Ернесто Валверде разчиташе на схема 4-2-2-2 в началот, като Коутиньо и Усман Дембеле действаха по крилата. Бразилецът се вписа добре и в 4-3-3 и заби хеттрик в предпоследния мач на Барса от сезон 2017/2018, когато Меси получи почивка. Седмица по-късно аржентинската суперзвезда отново бе извън състава и Коутиньо вкара единственото попадение срещу Реал Сосиедад. 

След като Иниеста напусна "Камп Ноу" Валверде продължи да разчита на 4-3-3, но без място за Коутиньо в тази схема. Меси играеше в предни позиции заедно със Суарес и Дембеле. Когато получи шанс Малкия магьосник бе точен срещу Севиля и Реал Мадрид, като откри резултата срещу "белия балет" при разгрома с 5:1, който капитанът Лео Меси изгледа от трибуните. 

Тези изяви на играча обаче не бяха достатъчни на Валверде, както и на феновете на тима, които очакваха много повече от своята рекордна покупка. Коутиньо остана в по-голямата част от кампанията на пейката. Офанзивният играч отбеляза само пет гола през сезон 2018/2019 и така се стигна до сделката с Байерн Мюнхен. 

Още преди трансферът да бъде обявен част от звездите на Бундеслигата не пропуснаха да го похвалят. Това направи бившият му съотборник в Ливърпул Марко Груич, както и Хулиан Бранд от Борусия Дортмунд, който обяви:

"Коутиньо е страхотен играч. Голям фен съм му. Беше фантастичен в Ливърпул. В Барселона също се справи добре, но там бе следен малко като под микроскоп. Радвам се, че подобен играч идва да играе в Германия", казва Бранд.

Очаква се Коутиньо да има повече успех на "Алианц Арена". Той ще трбява да замести легендата Франк Рибери, футболист, който също играеше от ляво и обичаше да пробива и да стреля към противниковата врата. Треньорът на Байерн Мюнхен Нико Ковач използва схемите 4-2-3-1, както и 4-3-3, което значи, че в тима ще има достатъчно място за новата им звезда.

Бразилецът е опция в ляво, в средата, а дори и като №10, каквото правеше Хамес Родригес в последните два сезона. Където и да играе, Коутиньо ще направи разликата, като такива ще бъдат очакванията към него от всички в клуба.

Коутиньо можеше да остане в Барселона и да продължи да печели трофеи, но сега, когато излиза от "сянката" на Меси, бразилският магьосник може да се окичи с куп медали и в същото време отново да докаже, че е сред най-добрите футболисти в света.

Ронан Мърфи, "Goal.com"

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички