Кои са топ трансферите между Борусия Дортмунд и Байерн Мюнхен през годините?


Кои са топ трансферите между Борусия Дортмунд и Байерн Мюнхен през годините?
Снимка: Getty Images / Guliver

4237 0

Марио Гьотце се завърна в Борусия Дортмунд след като премина през Байерн Мюнхен. Когато говорим за трансфери между преки съперници, каквито са тези два отбора, трансферите помежду им са по-скоро изключение, отколкото правило. Феновете обикновено приемат тежко такива трансфери и ги считат за предателство от страна на играчите.

Такъв беше и случаят с Марио Гьотце, като много показателна е реакцията на по-крайните фракции от агитката на Борусия Дортмунд, които направиха протест срещу завръщането на Гьотце, щом разбраха намерението на ръководството да си върне играча. Трансферът все пак беше осъществен и Гьотце ще облече отново жълто-черната фланелка.

Блудният син се завръща

Марио Гьотце

Вероятно най-болезненият от всички трансфери за феновете на Борусия Дортмунд. Гьотце е продукт на школата на вестфалци, в която прекара 8 години, преди да дебютира за 1-вия отбор през 2009 година, едва 17-годишен.

Официално: Борусия Дортмунд си върна Марио Гьотце

Заедно с Роберт Левандовски и Марко Ройс сформираха атомно трио, с което Дортмунд беше на крачка от спечелването на Шампионската лига, но беше спрян именно от Байерн Мюнхен на финала. Гьотце пропусна финалния мач на турнира заради контузия, но още преди него беше обявено че халфът напуска в посока Байерн Мюнхен. Тогава баварският клуб беше обвинен, че нарочно е обявил трансфера на играча точно преди финала за ШЛ с цел да си осигури психологическо превъзходство. Така или иначе трансферът се осъществи, след като Байерн плати освобождаващата клауза на футболиста, която се равняваше на 37 милиона евро. Тогава Юрген Клоп заяви, че Борусия не е в състояние да задържи полузащитника, щом той е решил да напусне.

Торстен Фрингс

През 2002 година немският полузащитник играеше във Вердер Бремен и цяла редица клубове се бореха за подписа му. В крайна сметка той избра Борусия Дортмунд, където премина срещу сумата от 10 милиона евро. Там сформита страхотно партньорство с чешкия халф Томаш Росицки, но се задържа на „Сигнал Идуна парк“(тогава Вестфаленщадион) само два сезона, преди да премине в Байерн Мюнхен.

След преминаването при баварците не игра редовно (поредната жертва на скандалния Феликс Магат) и съвсем естествено не се чувстваше щастлив в Мюнхен. Въпре спечелените титла и купа на Германия през сезон 2004/2005/, той се задържа в Байерн само един сезон и се завръща във Вердер Бремен.

Борусия Дортмунд плаща 60 млн. евро за двама германски национали

Фрингс беше важна фигура за Германия на Световното първенство през 2006 година, но имаше нещастието на пропусне четвъртфинала за Бундестима срещу Аржентина, в който немците загубиха след изпълнение на дузпи.

Кристиан Нерлингер

Нерлингер е роден в Дортмунд, но подписва с Байерн Мюнхен още като юноша. Доброто му представяне с резервите на баварците го изстрелва в първия отбор едва 19-годишен.

След шест години прекарани на „Алианц арена“ и две шампионски титли, халфът се завръща в града където е роден за да подпише с Борусия Дортмунд през 1998 година.

В Дортмунд обаче полузащитникът така и не успява да разкрие пълния си потенциал, защото непрестанно е преследван от контузии. За вестфалци Нерлингер изиграва едва 59 мача за 3 години, преди да се напусне в опит да възроди кариерата си. Но и след напускането на Дортмунд травмите продължават да го мъчат и му пречат да играе редовно и в последващите му престои в клубовете на Рейнджърс и ФК Кайзерслаутерн. Оттегля се от футбола през 2005 година.

Трансферно лято 2016: Какви са ходовете на Борусия Дортмунд до този момент

Матс Хумелс

Вярвате или не Матс Хумелс прекарва повече време в Байерн Мюнхен отколкото в Борусия Дортмунд. Защитникът започва да тренира в школата на баварците когато е едва 6-годишен. Прекарва цели 11 години в академията на Байерн, преди да заиграе за резервния отбор на клуба, който се състезава в по-долните дивизии.

Дебютира за първия отбор в последния мач през сезон 2006/2007. Но това е единственото му участие с фланелката на Бейерн и след няколко мача за резервния тим е даден под наем в Борусия Дортмунд през януари 2008 година.

Там той започва да играе редовно през сезон 2008/09 и заформя добро партньорство със сърбина Невен Суботич. През 2009 той премина за постоянно в Дортмунд срещу едва 4 милиона евро.и се превърна в основен стълб на тима, който спечели Бундеслигата през 2011 година допускайки само 22 гола през сезона.

През това лято Хумелс измина обратния път и се завърна в родния си клуб срещу сумата от 38 милиона евро.

Трансферно лято 2016: Какви са трансферните планове на Ювентус?

Томас Хелмер

Универсалният бранител, който изиграва над 400 мача по време на кариерата си в Бундеслига,  е забелязан първо от Борусия Дортмунд През 1986 година той играе във втородивизионния Арминия Билефелд, откъдето преминава при жълто-черните. Той прекарва 6 сезона в Дортмунд и дори отбелязва 10 гола за клуба. Тогава Байерн го пожелава, но Борусия не иска да продаде играча в пряк съперник, затова го праща във френския Олимпик Лион.

Желанието на бранителя да премине в Байерн все пак натежава и само 3 месеца по-късно те го продават на баварците срещу 7,5 милиона марки. Разразява се скандал, като се стига дотам да се намеси дори националният селекционер Берти Фогс, който заплашва Хелмер че ще го извади от състава.

Но кариерата на Хелмер в Мюнхен се развива много добре, като той дори получава капитанската лента в края на 90-те години. Той играе седем сезона при баварците, през които на три пъти печели титлата в Бундеслигата

Напуска Германия в посока английската Висша лига за да облече екипа на Съндърланд. С отбора на „черните котки“ обаче изиграва едва 2 мача, тъй като англичаните решават че е твърде стар.

Трансферно лято 2016: Вижте трансферните цели на Ливърпул

Роберт Левандовски

Полският нападател направи име след трансфера си в Борусия Дортмунд и бързо спечели сърцата на жълто-черните привърженици. Вкара дебютния си гол срещу големия съперник на вестфалци - Шалке 04 - за победата с 3-1. По това време голаджията все още е резерен вариант за атаката на Дортмунд след Лукас Бариос.

Но една контузия на Бариос помага на нападателя да разкрие потенциала си и той се възползва максимално от дадения му шанс, като се стига дотам, че отбелязва средно по 31 гола на сезон през следващите 3 години, като черешката на тортата са отбелязаните 4 гола във вратата на Реал Мадрид в полуфинален мач за ШЛ.

През януари 2014 година обаче Левандовски подписва предварителен договор с Байерн Мюнхен след като преди това Борусия Дортмунд отказва да го продаде на баварците. Феновете не бяха никак доволни от случващото се и дори откраднаха гумите на колата му, карайки го да си вземе охрана по време на последните месеци в Дормунд.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички