Клоп: Оставането на Ройс е ненормална постъпка


Клоп: Оставането на Ройс е ненормална постъпка
Снимка: Getty Images/Guliver

1593 0

През този сезон Шампионска лига се явява за Борусия (Дортмунд) глътка свеж въздух. В началото на февруари дортмундци бяха на последното място в Бундеслигата, но въпреки това в осминафиналния мач срещу Ювентус играха много по-уверено, а сега, може би, си решиха и оцеляването в елита.

В навечерието на гостуването на италианския шампион в Дортмунд Юрген Клоп - наставникът на Борусия от 2008 г., разкри защо обича Борусия и отдаде почит на специалиста, който най-много е повлиял на неговата треньорска философия.

"Игра, забавление, нерви" - така вие описахте футбола на своя тим. Това ли да очакваме в реванша с Ювентус?

- Не знам дали напрежението ще се запази до края, но ако се запази - това ще означава, че ние продължаваме да претендираме за нещо, а това е положително.

В последните си 14 мача у дома в Шампионска лига Борусия постигна 11 победи. Какво прави мачовете на вашия стадион толкова трудни за гостите?

- Това е специален стадион, който се нуждае от специални моменти. Това е наистина най-готиното нещо в нашия клуб. Аз съм в Борусия от доста време, но когато излизам на този стадион, винаги настръхвам.

Когато нещата в Борусия не се получаваха през първата половина на сезона, съмнявахте ли се в себе си и в своята система?

- Едно нещо е да се съмняваш в себе си, но да подлагаш под съмнение системата на игра... Въпреки че тя не е толкова елементарно, колкото може би изглежда. На футболистите не казвам да подаряват топката на съперниците и след това да се опитват да я отнемат и по този начин да показваме колко сме добри. Просто няма смисъл в това.

В какъв аспект вашият отбор за последните години надгради най-много?

- Дори и през първата част на сезона изиграхме добри мачове, а от спечелването на двубоите в Шампионска лига сме добили повече вяра. Ние не сме като котка в средата на пътя пред фаровете на кола: не сме неподвижни, уплашени, със скръстени ръце.

Може ли да се каже, че вие сте се променил, в сравнение с първия ви сезон в Дортмунд?

- За съжаление, визуално, разбира се, съм силно променен. Но такъв е животът. Изгледал съм хиляди мачове повече - не само с мое участие. Това ме направи по-добър като треньор и моят треньорски щаб, разбира се, стана по-силен.

Колко важен за вашия отбор и за схемата ви е Марко Ройс?

- За неговата значимост за клуба можете да съдите по срока на неговия нов контракт. Като се има предвид неговото ниво и нашата финансова история е логично да се предположи, че играч от такъв калибър в някакъв момент ще напусне клуба. Но дори когато целият свят го искаше, той каза: "Аз оставам тук". По мое мнение, това е една изключителна и даже ненормална постъпка за човек на неговата възраст. Това е нещо, което не се случва всеки ден. Затова аз мисля, че той е велик играч и великолепен човек!

Шинджи Кагава - какво е неговото значение?

- Това е човек, който действа чудесно на най-проблемните участъци на терена: между защитната четворка и полузащитниците. Той е като наденица в хотдог - съперниците го заобикалят от всички страни.

Кой е наставникът, който е повлиял на вашия треньорски стил и философия?

- Толкова е просто. Най-напред това е Валетр Бауер - моят треньор като дете в Ергенцинген, който задължително трябва да отлича. След това идва Волфганг Франк, който работеше страхотно с нас в Майнц. Може би трябва да спомена и моя баща - той винаги намираше време, за да поиграе със своя син. Заобичах футбола и благодарение на него.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички