Документ, подписан от Бекенбауер, го замеси в скандала около Мондиал 2006


Документ, подписан от Бекенбауер, го замеси в скандала около Мондиал 2006
Снимка: Getty Images/Guliver

1352 0

Сериозен корупционен удар понесе германската футболна икона Франц Бекенбауер.

Като шеф на организационния комитет за световното първенство през 2006 г. в родината си Кайзер Франц е подписал писмо, което си е и било нещо като предварителен договор, съобщава "Билд".

Чрез него на член на Изпълкома на ФИФА е предложена широкообширна обща дейност. Адресатът бил скандалният бивш шеф на КОНКАКАФ и вицепрезидент на световната централа Джак Уорнър. Известният още като Карибския пират функционер е един от разследваните в крупния корупционен скандал около ФИФА, пише "24 часа".

Нещо повече - писмото било изпратено само 4 дни преди избора на домакин на Мондиал 2006. Уорнър изглежда като точния човек за подкупване. Той е известен със схемите си при продаването на телевизионните права и билети.

Няма данни въпросният проектодоговор да е изпълнен. Както пише “Билд” обаче, самото наличие на подобно писмо, и то с подписа на Бекенбауер под него, налива още повече масло в огъня на огромния скандал около въпросното домакинство. Наличието на парафа на великия Кайзер Франц бе признато по-късно от временно изпълняващия длъжнастта президент на Германския футболен съюз д-р Райнер Кох.

Той признава, че писмото предполага опит за купуване на глас. Бекенбауер все още пази пълно мълчание. Случилото се обаче сериозно ще нарани имиджа на легендата.

Освен това Уорнър не е гласувал за Германия на въпросния избор. От имащите право на глас 24-ма функционери на ФИФА вота си дадоха 23-ма. Германия спечели срещу Южна Африка с 12:11. За победителя гласуваха 8-ина представители на Европа и 4-ма на Азия. Уорнър бе за африканския кандидат.

Ударът с въпросното писмо идва броени часове след като президентът на ГФС Волфганг Нирзбах подаде оставка.

Той е разследван от прокуратурата за укриване на данъци. Те са за съмнителната сума от 6,7 млн. евро, която немската централа е превела на ФИФА, но дава мъгляви обяснения за това.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички