Байер написа история! Спечели първата си титла 5 кръга преди края в мач №43 без загуба


Байер написа история! Спечели първата си титла 5 кръга преди края в мач №43 без загуба
Снимка: Getty Images

4486 0

Байер Леверкузен е новият шампион на германската Бундеслига. "Аспирините" спечелиха титлата пет кръга преди края, след като разбиха с 5:0 Вердер Бремен у дома и станаха недостижими на върха.

Тимът, воден от Шаби Алонсо, събра 79 точки в актива си, с 16 повече от втория Байерн Мюнхен. Дори и да загуби всичките си мачове до края на сезона, Байер няма как да бъде задминат.

Това е първа титла на Германия за тима от Леверкузен в неговата история. Байер е завършвал втори 5 пъти, но никога не бе ставал шампион. А сега го направи, при това със стил, записвайки своя 43-ти пореден мач без загуба във всички турнири.

За успеха срещу Вердер с попаденията си помогнаха Виктор Бонифейс от дузпа (25'), Гранит Джака (60') и Флориан Виртц, който записа хеттрик от пейката (68','83'и 90). Ето как се разви двубоят: 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Първата сериозна опасност пред вратата на Вердер Байер създаде в осмата минута. Тогава Пиеро Инкапие бе намерен пред голлинията на съперника, но не успя да насочи добре и Михаел Цетерер спаси.

В 22' Йонас Хофман получи остро подаване пред вратата на бременци, но преди да отиграе, той бе фаулиран и се свлече на тревата. Преглед с ВАР показа, че действията на Малатини трябва да донесат дузпа в полза на "аспирините".

С изпълнението от бялата точка се зае Виктор Бонифейс, който изведе Байер напред в резултата и окрили многохилядните фенове по трибуните.

В 29' Леверкузен бе готов да празнува отново, след като в наказателното поле настъпи хаос при изпълнение на корнер. Двама футболисти на домакините можеха да застрашат вратата на Вердер, но в крайна сметка бранител на гостите изчисти.

Нова възможност за Байер в 35-ата минута, в основата на която отново бе Хофман. Ударът му обаче бе блокиран от бранител в бяло. В 39' пък страхотен удар на Амин Адли срещна напречната греда, след като играчът получи хубаво подаване в наказателното поле от Хофман.

В самия край на първото полувреме Вердер успя да създаде опасност за домакините, но при подаване пред вратата на Байер футболистът в атака за бременци се размина с топката.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След почивката Шаби Алонсо пусна в игра Флориан Вирц, който зае мястото на Амин Адли на терена. В 51' гостите стигнаха до първи точен удар в двубоя, но изстрелът на Битенкур от дистанция попадна в обсега на Храдецки.

В 60' Вердер не бе далеч от изравняване на резултата, но ударът на Мичел Вайзер не бе достатъчно точен. Секунди по-късно "аспирините" стигнаха до втори гол, с който като че ли си подпечтаха историческата титла в Бундеслигата. Гранит Джака със страхотен изстрел извън наказателното поле опъна мрежата на Цетерер и вдигна трибуните на крака - 2:0.

Всичко като че ли стана ясно в 68-ата минута, когато резервата Флориан Виртц на свой ред реализира красиво попадение и направи преднината на Байер класическа. Той се разписа от позиция зад дъгата пред наказателното поле с мощен шут, нацелен в средата на вратата, където стражът на Вердер се намираше.

В 75' Храдецки спаси спорадичен изстрел към вратата си от страна на гостите. В 83' пък Виртц подпечата феноменалния успех на своя тим с четвърти гол във вратата на Вердер, след което феновете запалиха факлите и някои от тях нахлуха на пистата, спирайки играта.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Леверкузен: Храдецки, Адли, Андрих, Бонифейс, Джака, Инкапие, Косуну, Тапсоба, Тах, Тела, Хофман;

Бремен: Цетерер, Агу, Битенкур, Вайзер, Великович, Волтемаде, Грос, Дукш, Лайнен, Малатини, Шмид;

ПРЕДИ ДВУБОЯ

*Един час преди началото на срещата хиляди надъхаха футболистите и Шаби Алонсо, които са пред историческата първа титла за клуба. 

Рекордната серия на непобедимия отбор на Байер продължава. Момчетата на Шаби Алонсо не са усещали вкуса на загубата от изумителните 42 мача във всички турнири. На този етап "аспирините" са лидери в класирането със 76 точки - на 13 пред втория Байерн Мюнхен.

Така, 6 кръга преди края на сезона, "отбора на фабриката" се нуждае от само 3 точки, за да грабне първата титла в цялата си 119-годишна история. На помощ ще им се притекат претъпканите до краен предел трибуни, които са готови да "взривят" "БайАрена", както и хилядите запалянковци без билети, готвещи се да "залеят" улиците на града.

Логично, Вердер е в ролята на тотален аутсайдер, но ще играе за честта си. "Бременските музиканти" са 12-ти в класирането с 31 пункта на сметката си. Те ги оставят далеч от Топ 6, но на едва 5 точки от зоната на изпадащите. В предходния кръг "зелените" съумяха да се противопоставят и запишат реми след 1:1 срещу Айнтрахт Франкфурт.

Байер Леверкузен се бори за титлата в Бундеслигата с мач срещу Вердер НА ЖИВО

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички