Защо "Ред Бул Лайпциг" е най-мразеният отбор в Германия?


Защо "Ред Бул Лайпциг" е най-мразеният отбор в Германия?
Снимка: Guliver/Getty Images

9052 0

Заводският отбор на Ред Бул в Лайпциг от Бундеслигата е най-мразеният клуб в Германия, но защо? Защо феновете на местния противник Динамо (Дрезден) хвърлиха отсечена глава на бик по време на дербито между двата тима миналия сезон?

Защо запалянковците на Кьолн забавиха с 15 минути двубоя с "червените бикове", след като приклещиха клубния автобус и не му дадоха да влезе на стадиона?

НАЙ-МРАЗЕНИЯТ ОТБОР ГЛЕДА КЪМ ТИТЛАТА

И защо цяла Германия мрази този отбор, който е първият новак в историята на Бундеслигата без загуба в първите седем кръга, като се намира на трето място със само две точки по-малко от лидера Байерн?

И защо цяла Германия мрази този отбор, след като в т.нар. "Източна Германия" в момента това е единственият шанс на феновете да гледат елитен футбол на живо, тъй като другите отбори от областта като Динамо (Дрезден), Енерги (Котбус) или дори ФК Магдебург (този тим има КНК, но сега е в трета дивизия)?

Причината е изцяло заради Ред Бул. Грандът от Леверкузен носи името на фармацевтичния гигант "Байер", но ситуацията там не е същата. Не е същото и да дадеш на спонсора си да кръсти стадиона на свое име, както масово са "Арени"-те в Германия.

Не е същото и с отбори като Инголщад, който също се извиси до елита заради спонсорството на Ауди, или пък топлите отношения между Волфсбург и Фоксваген.

В Леверкузен, например, преди 102 години работниците от "Байер" са си основали собствен клуб и са играли в него, за да дадат начало на един от колосите в германския футбол в днешно време.

Докато целта на Ред Бул бе просто да си купи отбор, който изцяло ще промотира австрийската компания - избран е Лайпциг именно защото в Източна Германия няма силни отбори.

Ред Бул започват с купуването на отбор в малко градче до Лайпциг - Maкрандщед - и в последствие местят отбора в областния център на Саксония. Реално този клуб съществува от 2009 година и единствено заради парите на Ред Бул не само е "жив", но и започва уверено дебютното си участие в елита.

Често ще чуете, че този отбор се нарича "Ред Бул Лайпциг" и основно се изписва като "РБ Лайпциг", но само второто е вярно. "РБ" е съкращение от "Резенбалшпорт", защото Германската федерация не разреши на клуба да се нарича с име на компания.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички