Шокираща нова версия и арестуван руснак за атентата срещу Борусия Дортмунд


Шокираща нова версия и арестуван руснак за атентата срещу Борусия Дортмунд
Снимка: Getty Images/Guliver

2119 0

Вече има нов задържан и нова версия за атаката срещу автобуса на Борусия Дортмунд през миналата седмица. Арестуваният е руски гражданин, на име Сергей В. Той е бил задържан рано тази сутрин в провинция Баден-Вюртемберг.

Арестът е извършен от специални части на германските сили за сигурност, а версията защо руснакът може да е виновен за атаката е потресаваща. Той е опитал да направи атентат с възможно най-много убити футболисти и служители на Борусия Дортмунд, защото е играл на борсата с акции на германския клуб. Руснакът е очаквал, че при жертви ще има сериозен спад в цената и това е щяло да му донесе милиони печалба, защото е бил купил съответните борсови опции, пише германското списание „Шпигел”, коментирайки, че ако версията се докаже, атентатът ще е безпрецедентен в историята на Германия. Припомняме, че Борусия Дортмунд излезе на борсата още през 2000 година - на Франкфуртската фондова борса.

Германската полиция е наблюдавала новия заподозрян от няколко дни. Полицаите са влезли в следите му след информация от финансовия сектор. Оказва се, че той е взел потребителски кредит и е наел стая в хотела, близо до който е станала атаката. Предположението на полицията е, че руснакът е искал да има пряка видимост към мястото, където е заложил експлозивите, за да може да ги взриви в точния момент. Оказало се, че той обаче е допуснал сериозна грешка – втората от трите бомби, която е била най-важната в случая, е била разположена метър над височината, на която е трябвало, за да нанесе най-големи поражения. Това е отвело взривната вълна покрай автобуса, а не я е насочило право в нея. Един от шрапнелите, около 70 милиметра в дължина и тежък 15 грама, е пропуснал за малко автобуса.

Припомняме, че първоначално за атаката беше задържан ислямист, като бяха заподозрени двама души. Ислямистът се оказа човек, който е воювал в Ирак и Сирия като командир на бойна група от „Ислямска държава”. Той остава в затвора точно заради това, а не заради връзка с атаката срещу рейса на Дортмунд.

Атаката срещу автобуса на Дортмунд стана преди първия мача на тима от четвъртфиналите на тазгодишното издание на Шампионската лига срещу Монако. Борусия отпадна след две загуби - 2:3 у дома и 1:3 като гост.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички