8 причини защо Борусия (Д) ще е новият шампион на Германия


8 причини защо Борусия (Д) ще е новият шампион на Германия

5014 0

Борусия (Дортмунд) бе особено активен през летния трансферен прозорец и взе няколко наистина отлични футболисти. Те, както и други фактори, убедиха изданието Sportbox, че "жълто-черните" имат всички шансове да станат шампиони на Германия в края на новия сезон.

Първа причина: Андре Шюрле, 25 г., дошъл за 30 млн. евро от Волфсбург.

Шюрле стана най-скъпата покупка на Борусия за цялата история, но едва ли рекордният трансфер би бил възможен, ако тимът не бе воден от Томас Тухел. Работата е в това, че именно той през 2011 г. даде шанс на 20-годишния Шюрле да пробие в големия футбол. Това се случи в Майнц.

"Той има всичко, за да започне да играе на най-високо ниво", каза тогава Тухел.

Оттогава насам Шюрле поигра за Байер, Челси, Волфсбург и Германия, а Тухел успя да стигне до треньорското кресло в Борусия. След 5 сезона учител и ученик се събират отново.

Втора причина: Марио Гьотце, 24 г., преминал от Байерн за 26 млн. евро.
Изненадващо е, че Борусия се съгласи да приеме обратно футболиста, чиито фланелки феновете доскоро горяха. Въпреки, че от чисто финансова гледна точка сделката изглежда отлично: продадоха го за 37 млн., върнаха си го за 26.
В допълнение към финансовата страна, позитивно изглежда подновяването на връзката между добрите приятели Ройс и Гьотце, чието взаимодействие на терена навремето шокираше защитните линии на Байерн, Реал и много други клубове.

Трета причина: Усман Дембеле, 19 г., дошъл за 15 млн. от Рен.
В предишния сезон Дембеле стана един от най-добрите млади играчи в Лига 1: едва навършил пълнолетие, френският младежки национал вкара 12 гола и даде 5 асистенции в 26 мача.
Борусия отдавна следеше футболиста и реши да вложи част от печалбите си в закупуването на универсален играч, който може да действа както в центъра на атаката, така и на фланга.
Тази покупка изглежда много далновидно и мъдро решение, тъй като Марко Ройс е склонен към контузии, а Реал във всеки момент може да предложи за Обамеянг сума, на която не може да се откаже. 

Четвърта причина: Себастиан Роде, 25 г., дошъл от Байерн за 14 млн. евро.

Още един трансфер, който чупи схемата "Байерн взима играч на Борусия". "Баварците" обаче взимат лидерите (Левандовски, Гьотце, Хумелс), докато Борусия се ограничава с резерви.

Така или иначе централен полузащитник не е излишен на Борусия - или ще замени Гюндоган, или ще удължи скамейката.

Пета причина: Рафаел Герейро, 22 г., за 12 млн. от Лориен.

Именно трансферът на защитника на Португалия претендира да е най-добрата покупка за лятото. Още когато Европейското първенство едва-едва се разгаряше, а в победата на Португалия не вярваха даже в родината им, Борусия завърши трансфера на фланговия защитник, който може да играе и в полузащитата.

Месец след това Герейро стана шампион на европа, попадна в идеалния отбор на евро 2016, а цената му скочи в милиони. Ако подписаният договор с Борусия не се намираше в офиса на германския клуб, броят на кандидатите за Рафаел щяха да бъдат десетки.

Борусия ги предвари всичките. С цял месец.

Шеста причина: Емре Мор, 19-годишен, дошъл за 9,5 млн. от Норшелан.

Перспективен, бърз, техничен футболист, който на теория би трябвало идеално да се впише в игровия модел на Борусия. Още една бойна единица в линията на атаката.

Седмата причина е Марк Бартра, 25-годишен, дошъл от Барселона срещу 8 млн. евро.

Петкратният шампион на Испания, наричан "новият Пуйол", се отчая в мечтата си да стане основен играч на Барса и с радост се съгласи да премине в по-малко слънчевия Дортмунф, където шансовете му да се преоблича за мачовете ненапразно са доста по-високи.

Освен това клубът бе напуснат от Матс Хумелс, а Невен Суботич не е заплаха, след като трансферът му в Мидълзбро се провали заради здравословни проблеми.

Микел Мерино, 20 г., преминал срещу 3,5 млн. евро от Осасуна.

Тази сделка се състоя още през февруари, а официално влезе в сила от първи юли. Мерино, който е победител на младежкото европейско първенство през 2015 г., редовно игра като титуляр в Осасуна от 18-годишен, според слуховете през 2015 г. заинтригува Барселона.

Тези три довода са достатъчни, за да оценим качествата на друга от покупките на Борусия, чийто треньор за първи път от доста сезони му предстои да изпитва приятно главоболие при избора на състава за новия сезон.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички