Сензационно: Ла лига сезира ПСЖ пред УЕФА заради Килиан Мбапе (СНИМКА)


Сензационно: Ла лига сезира ПСЖ пред УЕФА заради Килиан Мбапе (СНИМКА)
Снимка: Getty Images

2989 0

Сагата около проваления трансфер на Килиан Мбапе в Реал Мадрид достигна нови висоти. Докато емоциите леко отшумяваха Ла Лига неочаквано излезе с изявление, чрез което заяви, че ще сезира УЕФА относно сделката на парижани с 23-годишния нападател.

"Ла Лига желае да заяви, че този тип споразумения вредят на икономическата стабилност на европейския футбол, излагайки на риск стотици хиляди работни места и развитието на спорта не само в европейските надпревари, но и в местните такива", заявиха от федерацията.

"Скандално е клуб като ПСЖ, който за изминалата година е регистрирал загуби на стойност 220 млн. евро, след като натрупа допълнителни 700 млн. загуби в последните сезони, със състав, струващ над 650 млн. евро, може да постигне подобно споразумение.

Ла Лига ще подаде жалба срещу ПСЖ пред УЕФА, френските административни и фискални власти, както и тези на Европейския съюз, за да продължи да защитава "икономическата екосистема" на европейския футбол и нейната устойчивост. 

В миналото Ла Лига се оплакваше пред УЕФА за неспазване на финансов феърплей от ПСЖ. Жалбите бяха успешни и УЕФА санкционира клуба, докато Спортният арбитражен съд със странни решения отмени санкциите. 

Ла Лига и много европейски футболни институции имаха надеждата, че след като президентът на ПСЖ - Насер Ал-Хелаифи, влезе в управлението на европейския футбол като Изпълнителния комитет на УЕФА и в председателството на Европейската клубна асоциация, ще е въздържа от подобни практики, знаейки, че причинява сериозни щети. Оказа се обаче обратното.

Виждайки, че има неприемлив дълг за заплати и големи финансови загуби през предходните сезони, ПСЖ предприема невъзможна инвестиция. Това нарушава настоящите правила на УЕФА и френския икономически контрол.

Това поведение показва за пореден път, че държавните клубове не желаят да спазват правилата в сфера, толкова важна като футбола. Тези правила са от ключово значение за защитата и поддръжката на стотици хиляди работни места. 

Този вид поведение, ръководено от Ал-Хелаифи, президентът на ПСЖ, член на Изпълнителния комитет на УЕФА и президент на ЕСА, застрашава европейския футбол също толкова, колкото европейската Суперлига", завършва съобщението.

Вижте какво написа Мбапе на Реал Мадрид при решението си да остане в ПСЖ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

"Тайни от бг елита": Нов в Левски започна кариерата си в баскетбола, но футболът го спечели

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички