Историята зад странния номер на фланелката на Джанлуиджи Донарума в ПСЖ


Историята зад странния номер на фланелката на Джанлуиджи Донарума в ПСЖ
Снимка: Getty Images

21211 0

Един от големите трансфери за това лято несъмнено е този на вратаря Джанлуиджи Донарума. Неговият договор с Милан изтече и той избра да продължи кариерата си в ПСЖ, където премина като свободен агент. Там той ще играе за първи път с номер на фланелката си... 50.

За странния номер обаче си има обяснение. Донарума игра за Италия с 21 на гърба си, но този номер е зает от полузащитника Андер Ерера във френския гранд. Колкото до любимия му 99, с който игра в Милан от 2015 година до самия край, няма как да бъде използван.

Френската Лига 1 има свои правила, които не позволяват на играчите на отборите да играят с нетрадиционни номера (например 53, 82, 69, 75 и всякакви произволни, включително и 99).

Правилата гласят, че клубът има лист, който не може да надхвърля 30 имена. Именно поради това номер 30 е и последният, който може да бъде използван безпроблемно. Номерата 1, 16 и 30 са запазени точно за вратарите.

Ако се наложи принудително, може да се вкара в употреба и номер 40, както дори и 50 (при още по-голяма наложителност). Такъв е и случаят в ПСЖ поради многото вратари. Така поне в началото на кариерата си във Франция Донарума ще играе с номер 50 на гърба си. Междувременно с привличането на Донарума ПСЖ събра почти цял отбор от вратари.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички