Доказателството: ПСЖ е в пъти по-слаб през сезона, когато Меси, Мбапе и Неймар са заедно


Доказателството: ПСЖ е в пъти по-слаб през сезона, когато Меси, Мбапе и Неймар са заедно
Снимка: Getty Images

4461 0

Целият футболен свят, дори и хора, които не са сред най-върлите привърженици на този спорт, се вълнуваше да види в действие на терена едновременно за един отбор три имена като Лионел Меси, Килиан Мбапе и Неймар. А след като трансферът на аржентинеца на "Парк де Пренс" официално be осъществен от ПСЖ, трябваше да се почакат още три двубоя за 25-минутния дебют на Меси, както и общо пет мача, за да видим тримата като титуляри.

Както много често се случва, огромният балон от очаквания се спука гръмко и не само че никой от тях не се разписа тогава, но и отборът завърши наравно 1:1 срещу... Брюж. Полузащитникът Андер Ерера се оказа единственият голмайстор за парижани тогава.

Разбира се, малцина са вярвали, че тримата ще се сработят толкова бързо (въпреки че Меси е играл с Неймар в Барселона) и шокът от проваления им дебют като титуляри заедно не бе чак толкова сензационен.

Проблемът обаче бе, че въпреки всички звездни придобивки от това лято (Ашраф Хакими, Джанлуиджи Донарума, Жоржиньо Вайналдум и Серхио Рамос, който е постоянно измъчван от травми) ПСЖ далеч не изглежда по-силен, отколкото през миналите години.

Специална проверка на SportLive потвърди това, което е трудно за асимилиране за мнозина - ПСЖ е много по-слаб отбор, когато Меси, Неймар и Мбапе са титуляри и заедно на терена, отколкото когато някой (или повече от един) от тях го няма. На всичкото отгоре и индивидуалните им показатели са далеч по-добри, когато не са едновременно на игрището.

Когато тримата НЕ са титуляри - ПСЖ има 19 победи и 6 равенства, а головата разлика за отбора е 59 вкарани срещу 18 получени (+41). Освен това във всички тези срещи Меси (5), Мбапе (20) и Неймар (2) са реализирали общо 27 гола, или 45,7% от общия брой попадения на тима.

Когато тримата започват едновременно като титуляри през този сезон, ПСЖ има 4 победи, 2 равенства и 3 загуби при голова разлика 13:11 (+2). В тези срещи пък общият брой попадения от тях е 6 - всеки се е отчел с по 2, или 46,1% от общия брой попадения за тима.

Ако разгледаме всеки от мачовете, които попадат към втората графа (всички титуляри), ще забележим още любопитни факти. При въпросния им дебют срещу Брюж (1:1) Андер Ерера печели точката за парижани, а не някой от тримата. В следващия такъв сблъсък, който е срещу Олимпик Лион, ПСЖ прави пълен обрат. За целта Неймар изравнява от дузпа, а равенството е на секунди, но в последните моменти от срещата Мауро Икарди носи победата за ПСЖ, когато вече Меси е заменен и отново звездното трио не е в пълен комплект.

След това идва и най-впечатляващият резултат за ПСЖ с тримата като титуляри - победа с 2:0 над Манчестър Сити, когато и Меси вкарва своя дебютен за отбора гол. Тогава Идриса Гей реализира другото попадение. Веднага след това обаче хубавите впечатление са заличени. В следващите два двубоя, в които Меси, Мбапе и Неймар са титуляри, парижани не съумяват да вкарат нито едно попадение и така първо губят с 0:2 от Рен, а след това завършват при 0:0 срещу Олимпик Марсилия.

Атакуващото трио от Аржентина, Франция и Бразилия се обединява отново за двубой срещу Нант, спечелен с 3:1. Тогава и Мбапе, и Меси се разписват, като голът за аржентинеца е дебютен за него в Лига 1 и идва в последните минути, когато Неймар вече не е на терена.

Впоследствие идва поражение от Манчестър Сити, при което никой от тримата не е заменен и всички изкарват по 90+ минути, а Мбапе се разписва за 1:2. При едва четвъртия им мач заедно, в който побеждават, ПСЖ печели с 3:1 над Сент Етиен, но... головете са дело на централния бранител Маркиньос (на два пъти) и на Анхел ди Мария.

Стигаме и до последния случай, в който Меси, Неймар и Мбапе играха заедно. Разочароващо и неочаквано поражение с 1:3 от Нант, след като още на почивката парижани губят с 0:3. Бразилецът вкарва в 47' след хубава асистенция на аржентинеца, но десетина минути след това изпуска дузпа, а още четвърт час след това е и заменен.

По стечение на обстоятелствата и контузиите най-вече на Меси и Неймар наблюдавахме тримата едновременно на терена сравнително рядко. По-важното обаче е, че освен редки, тези случаи бяха и неособено успешни за ПСЖ. Или поне със сигурност не толкова, колкото би трябвало да са. Така идва логичният въпрос - дали ПСЖ трябва да играе едновременно с Мбапе, Неймар и Меси на терена, тъй като на пръв поглед парижани изглеждат по-нестабилни в този си вид. Друг е въпросът, че е напълно ясно, че Маурисио Почетино няма особен избор. Нито Меси, нито Неймар, нито Мбапе биха търпели да не са титуляри, ако са напълно здрави - особено в най-важните мачове.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички