Къде е Финансовият феърплей на УЕФА?


Къде е Финансовият феърплей на УЕФА?
Снимка: Getty Images/Gulliver

3150 0

Футболната общественост задава много интересен въпрос в дните след транфера на Неймар на обща стойност 222 милиона евро от Барселона в ПСЖ - къде е комисията за Финансов феърплей към УЕФА? На всичкото отгоре парижани се опитват да вземат Килиан Мбапе (180 милиона евро) и Ян Облак (100 милиона евро), което означава, че трансферното лято на френския гранд може да достигне космическата сума от 500 милиона евро.

Логично, всички погледи са вперени в УЕФА - организацията, под чийто контрол е европейският футбол. През 2013 година беше открит цял отдел и беше създаден тъй наречният "финансов феърплей", който беше въведен, за да бъдат регулирани растящите с бесни темпове трансферни суми, които се дават за играчи. Сега именно ПСЖ - един от отборите, заради който беше въведено правилото, изобщо не се интересува от неговото съществуване. Но каква е силата на "Финансовия феърплей".

Според въведените мерки, всеки отбор може да похарчи не повече от 5 милиона евро повече, отколкото е спечелил през годината. Тази сума може да нарасне до 30 милиона евро, ако идва директно от собственик или спонсор, свързан с клубната политика. В тези разходи не се включват изграждането на стадиони, както и средствата, похарчени за развитие на юношеските школи на отборите.

Наказанията, които комисията по финансов феърплей може да наложи, са различни. Първият етап е информиране на клуба, че е нарушил правилата. Следват предупреждение и глоба, като може да се стигне и до отнемане на точки. ПСЖ вече веднъж беше наказан от УЕФА, като получи лимит за регистрирането на играчи в Шампионска лига. По-сериозните мерки са задържане на средства, спечелени от турнирите на УЕФА, ограничаване на средствата, които даден тим може да дава на своите играчи, дисквалификация от даден турнир и дори отнемане на трофеи.

Що се отнася до ролята на собствениците, то те не могат да харчат всички пари, които искат. Ако се опита да инвестира в клуба чрез спонсор, с който по някакъв начин е свързан, то това има лимит - до 30% от парите, генерирани като приход от клуба. Ако това бъде нарушено и бъде доказано, то клубът ще понесе тежки санкции.

Въпросът на всички фенове в момента е кога УЕФА ще се намеси, за да спре тази лудост? Отговорът обаче няма да задоволи всички тези, които се оплакват от настоящата икономическа обстановка на трансферния пазар. УЕФА може да започне разследване след края на летния трансферен пазар. До тогава ПСЖ, а и други клубове, могат да правят каквото пожелаят, а след това да мислят как да заобиколят правилата за финансов феърплей.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички