Златан и Моуриньо ще направят Манчестър Юнайтед шампион


Златан и Моуриньо ще направят Манчестър Юнайтед шампион
Снимка: Getty Images/Guliver

2175 0

Невероятно беше да работиш със Златан Ибрахимович и Жозе Моуриньо. Те са двама победители с невероятни личностни качества, истински футболни хора. Феновете на Манчестър Юнайтед могат да очакват две фигури от световна класа-един на пейката и един на терена. Двамата могат да върнат на „червените дяволи“ манталитета на победител.

Този манталитет липсваше на Юнайтед при предишните мениджъри- Дейвид Мойс и Луис Ван Гаал, но Моуриньо е правилният човек който да го върне обратно. Където и да отиде той създава нещо специално. Ибрахимович пък е нападател, който може лесно да реши даден мач.

С Ибрахимович играх през сезон 2008/09, но сега той е много променен. Преди той беше импулсивен и фантастичен играч, който може да реши мач сам, но все още твърде млад за да разбере важността на отборната игра.

Сега когато отидох да го видя в ПСЖ, забелязах, че е много по-зрял и се разбира прекрасно с играчите от отбора, от Марко Верати и Хавиер Пасторе до Езекиел Лавеци. Това е Ибра, който вече е научил важността на колектива.

Златан иска да спечели Шампионската лига на всяка цена. Веднъж го видях много разстроен след отпадане и му обясних колко е важно отбора да остане обединен и съотборниците заедно да преодолеят разочарованието от загубата. Казах му:

„Златан, в Шампионската лига е така, ако се провалиш в един мач - отпадаш. Една лоша вечер е достатъчна и в тези моменти имаш нужда от подкрепата на съотборниците си.“

По-късно той го е разбрал и именно затова беше толкова ценен в съблекалнята на ПСЖ.

И за двамата - Жозе и Ибра, имаш нужда само от секунда за да ги разбереш, само един поглед и едно изречение стигат. Най-специалното нещо при Моуриньо е умението му да създаде индивидуална връзка с всеки играч. Той винаги знае какво да каже на всеки играч и това е нещо изключително впечатляващо. Така успяваше да се справи и със Златан. Едно време, след много тежко поражение Златан беше бесен, само един поглед стигаше за да се разбере колко ядосан е той. Моуриньо обаче отиде да говори с него и само след няколко минути драмата приключи. В следващият мач Златан беше още по-мотивиран, отборът игра превъзходно и той беше най-добрият играч на терена.

Отношенията ми със Златан бяха специални. Имаше един мач, Каляри срещу Интер, когато нищо не ни се получаваше. Бяхме толкова зле все едно никога не сме играли футбол. Раздавах се много, но Златан беше ядосан на всички ни. Когато ми извика за нещо аз му казах „Запази спокойствие, Златан, аз не съм някой млад футболист. Аз съм Ернан Креспо.“ От този момент ние имахме страхотни отношения, с много уважение помежду ни. Ибрахимович ми даде да разбера, че се възхищава на кариерата която имах, като по възрастен и опитен футболист от него. През цялото време бяхме добри приятели и не е имало липса на уважение от мен към него.

Той е истински феномен. Ако Ибрахимович нямаше нещастието да играе в една и съща епоха с Лионел Меси и Кристиано Роналдо, шеще да е най-добрият играч на своето време.

Отношенията ми с Жозе също бяха фантастични. Той ме обожаваше. Още когато беше мениджър на Челси аз винаги съм казвал, че той ще бъде перфектният човек за Интер. След това дойде в Интер и спечели всичко с клуба. Бях много доволен, когато пое отбора и той знеше, че няма да му създам проблеми и ще се оправи лесно с мен. Аз никога не се оплаквах, дори и когато оставах на пейката. Винаги давах всичко от себе си, независимо дали играя цял мач или само 5 минути. Раздавах се изцяло и в тренировките. За мен Моуриньо наистина е Специалния. Дори когато не си на терена, той продължава да те подкрепя и да те кара да се чувстваш важен. С мен той се държеше наистина страхотно.

Спомням си един епизод, който е много показателен защо Моуриньо е толкова обичан от играчите си. Беше през последната ми година в Интер и ние бяхме спечелили Скудетото предсрочно и играехме без напрежение. Това беше последният мач, Интер срещу Аталанта на "Сан Сиро" и клубът ме уведоми, че няма да поднови договора ми. Не попадах в плановете им, което беше добре, предвид напредналата ми възраст (33 години).

Все пак,  исках да допринеса с нещо. Не очаквах нищо, когато извендъж Моуриньо дойде при мен и ми каза: „Ернан, пускам те, готов ли си?" Наистина не го очаквах. В 65 минута направих изумителен пробив отдясно, центрирах топката и Златан отбеляза гол с пета. След гола Ибра дойде и ми каза, че се е получило фантастично, а Моуриньо също беше много емоционален.

Златан и Жозе са необикновени хора и този случай демонстрира това. Пожелавам им всичко най-хубаво в Манчестър Юнайтед. Ще бъде прекрасно да ги видя отново заедно и мисля че това ще бъде успешна повторна среща!

Ернан Креспо пред Фабрицио Романо

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички