Челси надви Евертън в директен спор за топ 4 във Висшата лига


Челси надви Евертън в директен спор за топ 4 във Висшата лига
Снимка: Getty Images/Guliver

3133 0

Английският гранд Челси надви Евертън с 2:0 като домакин в сблъсък от 27-ия кръг на Висшата лига. Автогол и дузпа решиха директния спор между лондончани и мърсисайдци за четвъртото място в английското първенство, което остава за хората на Томас Тухел.

Двата отбора предложиха отворен футбол с атаки към двете врати, но "сините" се оказаха по-успешни както в дефанзивен, така и в атакуващ план. Силен мач за Челси направи Кай Хаверц, който изигра роля и при двете попадения, макар и да не успя да се разпише.

След половин час игра Маркос Алонсо намери Хаверц, който стреля, но ударът му рикошира в Годфри, който си отбеляза автогол. В началото на втората част гол на Хаверц пък бе отменен заради игра с ръка на германеца при поемането на топката. 

Десетина минути по-късно Хаверц нахлу в наказателното поле и опита да заобиколи Джордан Пикфорд, но стражът го фаулира. Съдията отсъди дузпа, която бе реализирана от Жоржиньо. До края на срещата "карамелите" хвърлиха всичко в атака, което отвори много пространства отзад, но за техен късмет Челси не успя да се възползва.

Челси заема четвърта позиция с 50 точки, докато Евертън остава на пето място с 46 пункта. "Карамелите" обаче са с мач по-малко и ще могат да скъсят още изоставането си от топ 4.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В първите минути двата отбора показаха равностойна игра, като не липсваха атаки и към двете врати. Голови ситуации обаче отсъстваха. В 31-вата минута Челси успя да поведе в резултата с първата си по-опасна ситуация в мача. Калъм Хъдсън-Одой разсече линиите на "карамелите" с пас за Маркос Алонсо в наказатателното поле. Последва центриране от испанеца към Кай Хаверц, който стреля, а ударът му се отклони от Бен Годфри, който си отбеляза автогол - 1:0!

Челси държеше контрола над играта и продължи да създава главоболия на гостите по левия фланг, където Хъдсън-Одой и Алонсо бяха много активни. В края на първата част Евертън все пак показа, че може да бъде опасен в атака, след като Едуар Менди трябваше да боксира опасна топка в малкото наказателно поле, а след това и спаси точен удар на Андре Гомеш.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 51-вата минута Маркос Алонсо изпълни много опасен пряк свободен удар, като топката се насочи точно към горния ъгъл на вратата на Евертън, но Джордан Пикфорд успя да избие в корнер. Две минути по-късно Кай Хаверц вкара гол, който бе отменен заради игра с ръка на германеца при поемането на топката.

В 64-ата минута Хаверц отново изигра ключова роля за Челси. Германецът бе изведен зад гърба на отбраната на Евертън и остана очи в очи с Пикфорд. Нападателят опита да преодолее Пикфорд, но вратарят го фаулира, а съдията отсъди дузпа. Жоржиньо реализира от бялата точка - 2:0!

В 81' Тимо Вернер се озова на чиста позиция за гол в наказателното поле на "карамелите", но нападателят не успя да преодолее Пикфорд, който изби в корнер. Четири минути по-късно Вернер отново не успя да вкара в ситуация един на един с Пикфорд, а при добавката и Канте не успя да преодолее стража на Евертън.

ПРЕДИ СРЕЩАТА: 

Челси и Евертън се изправят в директен спор за четвъртото място във Висшата лига. Понастоящем лондончани се намират там с актив от 47 точки, но "карамелите" са на само точка зад тях, а освен това са и с мач по-малко от днешния си съперник и пряк конкурент за топ 4.

„Мисля, че сме по-добри. Имаме повече познания и вяра в собствените сили. Можем да се конкурираме срещу Челси. Ще бъде трудно, знаем го, защото те са фантастичен отбор, но можем да се конкурираме с тях“, заяви Анчелоти преди мача.

Италианският специалист обаче няма да може да разчита на няколко футболисти - Гбамен, Делф и Мина, докато Дейвис, Коулман, Олсен и Хамес са под въпрос за срещата. За Челси двама играчи са под въпрос - Тиаго Силва и Тами Ейбрахам.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Челси: Менди, Зума, Кристенсен, Аспиликуета, Алонсо, Жоржиньо, Джеймс, Ковачич, Хъдсън-Одой, Хаверц, Вернер

Евертън: Пикфорд, Холгейт, Дин, Годфри, Кийн, Алан, Андре Гомеш, Сигурдсон, Иуоби, Ричарлисон, Калвърт-Люин

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички