Венгер към Китай: Скоро няма да направите силно първенство


Венгер към Китай: Скоро няма да направите силно първенство
Снимка: Guliver/Getty Images

991 0

Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер смята, че въпреки големите финансови инвестиции в китайската Суперлига, там няма да могат да направят първенството си силно.

Френският специалист смята, че футболната култура се изгражда в продължение на десетилетия, заради което китайското първенство скоро няма да бъде конкурентно на най-добрите в Европа.

"Не можете да изградите силна лига за една нощ. Това е напрегнат и усърден труд - цяла култура. Професионалният футбол се е появил в Англия преди 150 години, но първенството и досега се развива", каза Венгер.

"Смятам, че процесът на създаване на футболна култура е доста бавен. Това е въпрос на манталитет. В много страни футболната култура се предава от поколение на поколение, трябва да минат години. Трябва да изтече много време, за да стане част от манталитета на населението. Това ще отнеме време, може би десетилетие, но не е сигурно, че те ще продължат да се развиват. Векторът на развитие може да се промени, защото понякога това е елемент на политика", допълва специалистът.

Венгер също така изрази притеснението си от инвазията на Китай в европейския футбол.

"Заплахата е, че китайските предложения ще станат еталон за Европа. С тях е невъзможно да се конкурираш. Това поражда безпокойство, но подобно нещо се е случвало в Европа и преди, случва се винаги, ако си в някой по-малък клуб", каза той.

"Понякога ние не можем да се съревноваваме с най-големите клубове, които взимат нашите играчи. Това може да се появи и в една страна", допълва Венгер.

"Професионалният футболист иска да съвместява две неща: игра в най-силната лига в света срещу силни отбори и максимална заплата. В този смисъл считам Англия за оптимален вариант, така че не виждам причини защо играчите ще искат да напуснат Висшата лига", категоричен е французинът.

"Китай се движи напред и аз съм много щастлив, че футболът се превръща в толкова популярен спорт в тази страна. Но мисля, че повечето играчи от големите клубове ще останат в Европа", завърши мениджърът на "топчиите".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички