ВАР - необходимото зло във футбола


ВАР - необходимото зло във футбола
Снимка: Guliver/GettyImages

3689 0

В игра номер едно в света - футбола, има съдия. И ако ние в такъв случай чакаме световна справедливост, това е една огромна утопия. Така всеки ден някой ще плаче, че е бил ощетен, а друг ще се радва на неговия гръб. Това е от десетки години по футболните терени. Нещо повече - в днешно време играта стана още по-бърза и грешките на човешкия фактор се увеличиха. Оттам - и драмите.

Световната футболна централа ФИФА въведе системата ВАР. Видеоповторенията на спорните моменти, при които играта се спира и се чака окончателното решение на съдията. Всъщност това, е може би единственото хубаво нещо, направено за футбола в последно време. Ето обаче, че отново има недоволни. Убивала се емоцията, подтискала се тръпката и не знам какво си още. А голяма тръпка за един фен ли е да ходи в отвратително настроение цяла седмица, защото отборът му е загубил важна среща заради съдийски гафове.

Вече са много случаите, в които системата ВАР донесе справедливост в заплетени ситуация на терена. Човешкото същество очевидно обаче е създадено, за да мрънка и да недоволства.

Само крадците се оплакват от камерите

Жозе Моуриньо, който замени треньорската скамейка с анализаторския стол в "Sky Sports", направи интерес коментар за системата ВАР.

От този сезон тя е част от Висшата лига, като първите скандали и противоречиви мнения дойдоха след втория кръг, когато победният гол на Манчестър Сити в последната секунда срещу Тотнъм бе отменен.

Решението бе правилно, но критиците на ВАР не бяха малко, а аргументите им отново бяха, че се убива емоцията от футбола. Моуриньо бе кратък, но ясно изрази мнението си за системата.

"Само крадците се оплакват от камерите, нали така?

Ако си по-добър и печелиш честно, какво ти пречи ВАР, това са само оправдания", заяви той.

Моуриньо реши да си вземе почивка от треньорството и подписа договор със "Sky Sports", като ще е водещ aнализатор на мачовете от английското първенство през целия сезон.

Това е отговорът! Никой не е казал, че ВАР в момента е идеална система, защото и там е налице субективният фактор. При всички случаи обаче процентът на справедливост във футбола нарасна значително. А това, че играта може да се спре за минута - две, не е най-голямата драма на света. Може да мине и поредица от мачове, в които да не се налага използване на системата.

В неделя например бе отменен напълно справедливо гол на Челси в дербито срещу Ливърпул, защото играч на "сините" бе в засада. Минута по-късно "червените" вкараха 2-и гол. Това може да има решаваща роля дори и за шампионската титла. Както онези прословути 11 милиметра на голлинията, спасили вратата на Манчестър Сити от удара на Садио Мане. Факт - с точно тези милиметри Сити стана шампион за сметка на Ливърпул. Сега може да стане обратното.

В този английски кръг имаше и друга ключова намеса на ВАР - при победата на Лестър над Тотнъм, когато при 0:1 бе отменен втори гол на "шпорите". Вярно е, че тук имаше много спорове дали решението на системата беше правилно.

По-добро не е измислено

Скандалите със съдийския фактор във футбола продължават с пълна сила. Помним случая и ситуациите с ЦСКА, като в двата мача с украинския Зоря българският тим бе буквално обезглавен от съдийски решения. Това костваше непсправедливото отпадане от турнира и финансови загуби от близо 1 милион лева.

Пито платено. И да подаваш жалба до УЕФА, мачът никога няма да се преиграе. А в тези двубои нямаше ВАР. Системата още е скъпа и не може да огрее навсякъде. Така, че с всички свои недостатъци ВАР е необходимото зло, което отчасти ще спаси днешния футбол.

В един перфектен свят футболът нямаше да носи несправедливост. Такъв обаче не съществува.

Автор: Владислав КОЛЕВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички