Тотнъм проспа второто полувреме с Арсенал и едва не допусна пълен обрат


Тотнъм проспа второто полувреме с Арсенал и едва не допусна пълен обрат
Снимка: Getty Images/Guliver

4850 0

Арсенал изпусна златен шанс да запише един от най-паметните обрати в лондонското дерби срещу Тотнъм през последния век. "Артилеристите" изоставаха с 0:2 от "шпорите", но се добраха до равенство 2:2 и изпуснаха куп шансове да стигнат до пълната победа.

В 10' още гостите поведоха, след като удар на Ламела беше отразен от Лено, но при добавката на празна врата Ериксен се разписа. В 39' пък положението за "топчиите" стана още по-тежко, когато Джака спъна Хюн Мин Сон в наказателното поле, а Хари Кейн реализира отсъдената дузпа.

Все пак в добавеното време Лаказет получи пас от Пепе в наказателното поле, измъкна се чудесно от защитник и прониза вратата на Лорис за 1:2. Второто полувреме пък беше изцяло в полза на домакините, а пускането в игра на Себайос и Михтарян се оказа освежаващо за халвофата линия на тима.

Това обаче доведе само до 1 гол от 15 възможности. Той падна в 67', когато Обамеянг засече центриране на Гендузи - 2:2. За статистиката остава пълния превес на Арсенал през второто полувреме, но "артилеристите" не успяха да се възползват от това.

Това е 3-о поредно дерби на северен Лондон, което Арсенал не успя да спечели, а ремито беше първо за Арсенал през този сезон. "Топчиите" са със 7 точки и водят с 2 на Тотнъм в класирането.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата на "Емирейтс" започна по-добре за Арсенал. Домакините на два пъти получиха шанс да обстрелват вратата на Юго Лорис, но без успех. Обратно на очакванията Тотнъм поведе в 11'.

Хари Кейн спечели високата топка при изпълнен аут и с гръб изведе Хюн Мин Сон. Кореецът напредна и пусна добър извеждащ пас към Ерик Ламела, който с десния крак отправи удар по диагонала. Бернд Лено не се намеси добре и подари топката на Кристиан Ериксен, който от близо нямаше как да сгреши пред опразнената врата - 0:1.

В 15' отново Кристиан Ериксен бе близо до попадение. Датчанинът получи пред наказателното поле и опита фалцов удар с десния крак, но Лено усети къде ще отиде топката и с лекота улови.

В 23' Никола Пепе бе много близко до това да вкара първия си гол с екипа на "топчиите". Пиер-Емерик Обамеянг проби по левия фланг и центрира на далечната греда, където рекордната покупка на домакините засече с глава, но уцели тялото на притеклия се на помощ в защита Дани Роуз.

6' преди края на първото полувреме Гранит Джака направи ненужно нарушение срещу Хюн Мин Сон, за което бе дадена дузпа. Зад топката застана Хари Кейн, който с мощен удар удвои аванса на своя тим - 0:2.

За първи път от както пристигна в Арсенал Никола Пепе бе замесен в гол на новия си тим. В добавеното време на първата част с външен фалц той изведе Александре Лаказет, който от близко с топовен шут матира Лорис - 1:2.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Арсенал стартира страхотно втората част и атакуваше яростно в търсене на изравнителен гол. Истинският щурм обаче последва при включването на Михтарян и Себайос в средата на терена. Арсенал спечели категорично битката в средата на терена, а Обамеянг беше поставен като централен нападател.

Именно това доведе и до изравнителния гол в 67', когато Гендузи центрира в наказателното поле, а Обамеянг успя да засече с бутоните достатъчно, че да пусне топката покрай плонжа на Лорис - 2:2. 

В 78' Никола Пепе беше близо до 3-и гол за Арсенал, но стреля в аут, а в 80' гол на Сократис беше отменен заради засада при извеждащия пас за асистента Колашинац. VAR потвърди решението на страничния рефер.

В добавеното време Сократис повали Хари Кейн в наказателното поле, изблъсквайки го в гръб, но съдията прецени, че контактът не е достатъчен за отсъждането на втора дузпа в полза на Тотнъм - 2:2 краен резултат.

Преди мача

За четвърти пореден уикенд английската Висша лига предлага на своите фенове голямо дерби. Манчестър Юнайтед победи Челси в първия кръг на сезона с 4:0, последва зрелищно 2:2 между Манчестър Сити и Тотнъм във втория кръг, а миналия уикенд Ливърпул се справи с Арсенал, като спечели с 3:1 на своя "Анфийлд".

Сега отново ще има дерби и то ще е градско. Лондонските Арсенал и Тотнъм ще излезнат един срещу друг в 18:30 часа на "Емирейтс". В последните си две домакинства срещу този съперник "топчиите" имат две победи - 2:0 и 4:2. За последно Тотнъм спечели като гост над Арсенал в Премиършип през далечната вече 2010 година, когато се наложи с 2:3. От тогава "артилеристите" имат пет успеха, а три пъти двата отбора са завършвали наравно.

Арсенал стартира успешно кампанията с две поредни победи - над Нюкасъл и Бърнли, но след това дойде загубата от Ливърпул на "Анфийлд". В момента играчите на Унай Емери имат шест точки и са на шеста позиция в подреждането.

Тотнъм тръгна с успех срещу Астън Вила, след което направи равенство с шампиона на "Етихад", а след това изненадващо падна от Нюкасъл у дома с 0:1. Това отрежда на "шпорите" 10-а позиция с 4 пункта.

СЪСТАВИТЕ:

Арсенал: Лено, Коласинац, Луис, Сократис, Мейтлънд-Найлс, Гендузи, Джака, Торейра, Обамеянг, Лаказет, Пепе

Тотнъм: Лорис, Алдервейрелд, Санчес, Вертонген, Роуз, Сисоко, Уинкс, Ламела, Ериксен, Сон, Кейн

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички