Съставите на Ливърпул, провалили се за топ 4 на Висшата лига през този век + големия провал (ГАЛЕРИЯ)


Съставите на Ливърпул, провалили се за топ 4 на Висшата лига през този век + големия провал (ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

3929 0

Ливърпул изпрати една от най-слабите си кампании под ръководството на Юрген Клоп. Единствено първият сезон на германския мениджър с мърсисайдци бе с по-незадоволително класиране във Висшата лига, когато тимът остава на осма позиция.

След някои наистина изумителни сезони Ливърпул се срина през този и въпреки че се активизира към края, това не бе достатъчно за място в топ 4, където след 20-годишна пауза се завърна Нюкасъл. Малко позабравен при Клоп факт е, че всъщност през този век за Ливърпул не е толкова далечно това да остава извън четирите най-добри отбора в края на класирането.

Случаите през века, в които Ливърпул не успява за топ 4 на Англия

Общо 9 пъти мърсисайдци не съумяват да попаднат в топ 4. Всичко започва през сезон 2002/03, когато отборът финишира с две загуби и остава на пета позиция, като пред Ливършул са Челси, Нюкасъл, Арсенал и Манчестър Юнайтед - почти същите тимове като топ 4 от този сезон, но със "сините" от Лондон вместо шампиона Сити.

Две години след това Ливърпул отново отсъства от въпросните места, този път изместен от градския съперник Евертън (сезон 2004/05), а след този неуспех идват и силните години за отбора в европейските клубни турнири. Макар и да не печелят първенството, мърсисайдци неизменно попадат в топ 4 през следващите пет кампании.

Мрачната серия на Ливърпул във Висшата лига през този век

Така се стига до сезон 2009/10, когато отборът не съумява да попадне дори и в топ 6, оставяйки пред себе си в този ред Астън Вила, Манчестър Сити, Тотнъм, Арсенал, Манчестър Юнайтед и Челси.

Това поставя началото на една неприятна серия за феновете, продължена и през следващите три кампании (общо четири поредни, в които отборът е извън топ 4). Сложен е край през сезон 2013/14, когато Ливърпул дори е на косъм от това да стане шампион, но следва прословутия провал в края и Манчестър Сити финишира с две точки аванс.

Още през следващата кампания започва нова подобна серия, но този път два пъти по-кратка, след като тимът завършва 6-и и 8-и през съответно 2014/15 и 2015/16. Това осмо място е и най-слабото класиране за отбора през този век в първенството (повторено и през сезон 2011/12).

Следват силни сезони за отбора под ръководството на Юрген Клоп и седем години, в които феновете дори не допускат, че е възможно отборът да остане извън топ 4. В повечето от тях тимът дори е в борбата за титлата, която съумява да спечели през 2019/20 (първа след сезон 1989/90).

Вижте още по темата: Провалите за Ливърпул през 21-ви век: Съставите, останали извън топ 4 (ГАЛЕРИЯ)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички