Справедливост за 96-мата ще има! Полицейски началник призна, че е прикрил истината за трагедията "Хилзбъро"


Справедливост за 96-мата ще има! Полицейски началник призна, че е прикрил истината за трагедията "Хилзбъро"
Снимка: Getty Images / Guliver

3392 0

Справедливост за 96-те жертви на трагедията от "Хилзбъро" най-после изглежда, че ще има. Полицейският началник Дейвид Дъкънфийлд, който бе обвинен в причиняването на смърт на 95 души чрез груба проява на небрежност, призна, че не е казал истината за ужасната трагедия от 15 април 1989 година.

Поради юридически причини, на Дъкънфийлд няма как да бъде повдигнато обвинение и за 96-та жертва - Тони Бланд, тъй като неговата смърт настъпва 4 години след трагедията.

Дъкънфийлд първоначално твърдеше, че феновете са виновни за възникналия инцидент, тъй като са упражнили натиск върху един от изходите на стадиона. Сега обаче бившият старши полицейски офицер признава, че не е казал истината и е обвинил без причина феновете за инцидента.

Дъкънфийлд заповядва да бъде отворен един от изходите малко преди началото на мача. Това позволява на 2000 души да нахлуят вътре в стадиона и да се скупчат на предпазната ограда пред терена, която не издържа на натиска и се срутва, което води и до фаталния край.

В трагедията на "Хилзбъро" загиват 96 души на възраст от 10 до 67 години, включително 37 тийнейджъри. 700 човека са ранени. В дните след трагедията отговорниците по сигурността на мача обвиняват феновете за случилото се, заявявайки, че те са били пияни и невъздържани. Към обвиненията се присъедини и таблоидът "Сън". В крайна сметка бе доказано, че това са лъжи и вината за гибелта на 96 човека лежи изцяло върху отговорниците по сигурността, които не са били подготвени и са взели грешни решения.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички