Шест е щастливо число за Гуардиола: Манчестър Сити най-накрая победи Тотнъм в Северен Лондон (ВИДЕО)


Шест е щастливо число за Гуардиола: Манчестър Сити най-накрая победи Тотнъм в Северен Лондон (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3892 0

Манчестър Сити най-накрая победи Тотнъм в неговия дом "Тотнъм Хотспър Стейдиъм" в голямото дерби на 1/16-финалите за ФА Къп. Възпитаниците на Хосеп Гуардиола се наложиха с минималното 1:0, а в герой за тима се превърна бранителят Нейтън Аке.

Манчестър Сити най-накрая победи Тотнъм в Северен Лондон

Това бе първа победа за Манчестър Сити на новия стадион на Тотнъм. На възпитаниците на Пеп Гуардиола им бяха нужни цели 6 мача, за да постигнат това, като вкараха само едно попадение в тях, което падна днес.

Единственият гол бе вкаран именно от Нейтън Аке. Нидерландецът бе на правилното място в наказателното поле в 88-ата минута, след като се стигна до карамбол, предизвикан от изпълнен корнер. Викарио не излезе подобаващо и защитникът на Сити се възползва от това и вкара победното попадение.

Тотнъм пък показа един от най-слабите си мачове в атака след идването на Ангелос Постекоглу. "Шпорите" имаха само един-единствен шанс, който дойде в последните 15 минути от мача. За сравнение Сити създаде цели 18 голови положения.

Манчестър Сити се класира на осминафиналите на турнира и продължава да брани трофея си успешно. "Гражданите" ще разберат опонента си в следващата фаза в неделя (28 януари).

РАЗВОЙ НА СРЕЩАТА

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в петата минута гостите направиха страхотна атака, при която Уокър получи на фланга, а след това намери Фил Фодън в наказателното поле, който шутира незабавно, а Викарио отрази, но Оскар Боб бе най-съобразителен и успя да вкара топката във вратата. Първоначално попадението бе отменено поради засада, а накрая решението бе потвърдено с ВАР.

В следващите минути играта в Северен Лондон се поуспокои. И двата тима имаха своите шансове, атакувайки по фланга, но с нито един от тях не успяха да застрашат противниковата врата, а Тотнъм продължаваше да няма отправен удар.

Липсата на чисти голови положения продължи и до последния съдийски сигнал за първата част. Все пак в добавеното време на мача - топката се озова в Оскар Боб, който се готвеше да отправи силен удар, но той бе блокиран по страхотен начин от Педро Поро.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част стартира силно за "гражданите". Още в 49-ата минута Оскар Боб центрира в наказателното поле на "спърс", където Хулиан Алварес стреля, но не успя да намери очертанията на противниковата врата. В 53-ата минута Бренан Джонсън бе изведен в наказателното поле на "гражданите", но Щефан Ортега реагира бързо и стигна първи до топката.

В 61-ата минута "шпорите" искаха дузпа, но такава не бе дадена. Тимо Вернер центрира, а топката сякаш се удари в ръката на бранител на Сити, но ВАР установи, че не трябва да се отсъжда 11-метров наказателен удар в тази ситуация. 

Последваха две изключителни грешки на Хьойберг в рамките на секунди. Първо полузащитникът сгреши и остави Бернардо Силва да нанесе удар, който бе отразен от Викарио. След това, в 81-ата минута датчанинът подари топката на "гражданите", а Доку веднага намери необезпокоявания Де Бройне, който обаче направи сериозен пропуск от страхотна позиция, като дори не уцели вратата.

Резултатът бе открит в самия край. Нейтън Аке бе най-съобразителен след изпълнен корнер и след карамбол в наказателното поле. Нидерландецът се възползва от колеблива намеса на Викарио и добави топката в опразнената му врата за 1:0.

Стартови състави

Тотнъм: Викарио, Поро, Ромеро, Ван де Вен, Удоджи, Хьойберг, Бентанкур, Джонсън, Ричарлисон, Вернер

Манчестър Сити: Ортега, Уокър, Диаш, Аке, Гвардиол, Родри, Ковачич, Силва, Фоудън, Боб, Алварес

Преди мача

До този момент отборите записаха по една победа в надпреварата през сезона - Сити разби с 5:0 Хъдърсфийлд, а Тотнъм се справи с Бърнли (1:0). Отборите ще са отпочинали за дербито тази вечер, след като не са играли 12 дни.

За последно възпитаниците на Гуардиола победиха с 3:2 Нюкасъл при визитата си, а Тотнъм като гост не успя да се наложи над Манчестър Юнайтед - 2:2. Трябва да се отбележи, че "шпорите" са в серия от 5 поредни домакински победи над "гражданите", първата от които - в Шампионска лига.

Днес за лондончани отсъстват футболисти като Ло Селсо, Велис, Соломон, Бисума, Сар и Сон. За Гуардиола не са на разположение Стоунс, Аканджи, Холанд, а Едерсон е под въпрос. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички