С какво е ценен Артета и какво означава назначението му в Арсенал?


С какво е ценен Артета и какво означава назначението му в Арсенал?
Снимка: Getty Images/Guliver

4137 0

През лятото на 2018 година Арсен Венгер напусна Арсенал, а клубът състави списък от около десет имена за евентуалния нов мениджър на тима. Постепенно той бе намален до две имена: Унай Емери и Микел Артета. Арсенал избра наставника с опит на старши треньор. Логично, защото Артета в този момент беше работил общо две години в щаба на Хосеп Гуардиола. Емери имаше значителен бекграунд и реални постижения. След година и половина историята на Емери с Арсенал приключи. И клубът все пак назначи Артета.

Какво означава това за Арсенал?

1. Клубът призна, че е сгрешил, избирайки Емери. И даде директен сигнал: загубихме година и половина. През времето на Емери Арсенал не спечели нищо, заигра по-лошо и се предаде във Висшата лига.

2. Арсенал е осъзнал какъв треньор им е нужен. Знаещ спецификата на Висшата лига (Артета знае, Емери не знаеше). Владеещ английски език (И тук е същото). Способен да изгради комуникация (Все още не е ясно какъв ще бъде Артета, но в Сити той си създаде репутация на човек, който се разбира с всички).

И, което е наистина важно, Арсенал се нуждае от треньор, който ще има свой стил. Тоест - който често ще играе своята игра, а не да се съобразява с тази на противника. В тази връзка не знаем доколко Артета е готов и знае как да постави своята игра. Но три години и половина работа с Гуардиола и този цитат намекват, че той поне ще се стреми към това:

"Моята философия ще бъде ясна. Искам футболът да е изразителен. Не мога да имам концепция за футбол, където всичко се базира на защита. Ние трябва да диктуваме играта, да бъдем тези, които поемат инициативата и трябва да забавляваме хората. На 100% съм убеден във всичко това".

Какво правеше Артета в Сити?

Той беше първи помощник на Гуардиола. Не знаем какво точно влизаше в задълженията му, но помощникът на старши треньора обикновено прави следното: помага в провеждането на тренировките или ги гони сам, работи с аналитичния щаб, в постоянен диалог е с главния треньор и помага при взимането на решенията. И индивидуални занимания с играчите.

За тях е известно най-много. През сезон 2017/18 Артета работи със Стърлинг. учеше го да се движи без топката, да се открива, да комбинира с партньорите си и да играе в нказателното поле. Стърлинг тогава направи най-добрия сезон в кариерата си: 6 мача, 23 гола, 17 асистенции. И оттогава излезе на ново ниво, на което се намира и досега.

Артета помогна и на друго крило - Лерой Сане: Според goal.com, той го научи да се движи правилно при позиционни атаки без топка. Важно е, че Гуардиола напълно се доверяваше на Артета. Той му позволи да измисли нови позиции на играчите. Така Фабиан Делф от опорен халф стана ляв защитник. Зинченко също овладя левия фланг на отбраната, а Уокър - малко по-атакуваща роля на фланга на защитата.

Плюс това, Артета често работеше отделно с новодошлите. Помогна на Бенжамен Менди. И научи Родри как да играе в опорната зона в стила на Сити. Габи Жезус също разказа, че Артета е работил инивидуално с него: "Той помогна на много наши играчи. Когато искам да отработя удар след тренировка, му го казвам и той ми помага. Той е много важен за нас и е много отзивчив. Всички играчи знаят това".

Изводът

Но нека бъдем трезви и обективни. Едно е да си помощник, да провеждаш тренировки, да участваш в разбори, да работиш индивидуално с футболистите. Друго е да си старши треньор. Нивото на отговорност и обхватът на задълженията рязко нарастват. Необходимо е постоянно да си взаимодействаш с пресата, с целия клубен персонал, ежедневно да взимаш важни решения, да бъдеш тънък психолог. И да поемаш отговорността за работата на всички отдели в клуба.

Готов ли е Артета за това, изглежда и в Арсенал не знаят. А и самият Артета едва ли осъзнава колко много длъжността старши треньор се различава от асистента.

Автор: bombardir.ru

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички