Ромелу Лукаку вдъхнови Челси за важна победа срещу Арсенал


Ромелу Лукаку вдъхнови Челси за важна победа срещу Арсенал
Снимка: Getty Images

4413 0

Челси спечели дербито с Арсенал във втория кръг на английската Висша лига с 2:0 и така събра пълния комплект от точки в класирането. Дебютиралият за "сините" Ромелу Лукаку имаше нужда от само 15 минути, за да се разпише във вратата на "топчиите". Рис Джеймс в 34-ата минута направи 2:0.

В 40-ата минута Арсенал искаше дузпа след като Букайо Сака падна в наказателното поле, но такава не беше отсъдена. Момчетата на Микел Артета стигнаха до най-чистото си положение в 60-ата минута, когато Роб Холдинг беше близо до гола след удар с глава.

Така Челси има 6 точки в актива си, докато Арсенал все още няма спечелена точка.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Смит-Роув опита удар още във втората минута на срещата, но той не затрудни Едуар Менди по никакъв начин. Лукаку подаде към Хаверц наляво в петата минута. Защитата на "артилеристите" внимаваше и блокира изстрела.

Тиърни опита центриране отляво в десетата минута, Маркос Алонсо успя да сложи край на опасността, като покри Габриел Мартинели. Арсенал продължи да е по-активният отбор, като Николас Пепе опита пробив по десния фланг.

15' - 0:1! Ромалу Лукаку вкара на празна врата след като Рис Джеймс даде пас отдясно и на празна врата белгийският таран се разписа!

Голът окрили Челси и "сините" поеха инициативата в следващите минути. Джеймс центирра отляво и Лукаку беше близо до втори гол. Ударът му с глава мина над вратата.

В 22-ата минута Букайо Сака опита контраатака за "артилеристите". Азпиликуета спря пробива на лявото крило. Минута след това Джеймс комбинира с Мейсън Маунт, като ударът му беше блокиран.

В 27-ата минута Лукаку опита да нанесе удар със завъртане, като беше спрян от Пабло Мари. Две минути след това Локонга стреля над вратата.

34' - 0:2! Многоходова акция между Кай Хаверц, Мейсън Маунт и Рис Джеймс завърши с пас надясно към последния, който вкара за 2:0 в полза на Челси!

В 39-ата минута Емил Смит-Роув изпусна най-чистото положене за Арсенал - ударът на младока не беше достатъчно силен. Челси отвърна с центриране към Хаверц и Лукаку, като не се стигна до нищо опасно.

В 41-ата минута Букайо Сака падна в наказателното поле при единоборство с Рис Джеймс. Съдията обаче не отсъди дузпа, въпреки че останаха съмнения за контакт.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Челси започна по-уверено втората част и Лукаку имаше нелоша възможност за реализация на гол. Отново той в 49-ата минута се измъкна от опеката на Пабло Мари, след това Хаверц отправи удар.

В 51-ата минута Букайо Сака отправи тежък шут, като Менди спаси. Арсенал продължи да има проблеми със създаването на положения пред противниковата врата. В 60-ата минута "артилеристите" изпълниха корнер, Роб Холдинг стреля с глава и беше много близо до вкарването на гол. След това Пиер-Емерик Обамеянг се появи на терена вместо Сака.

Грешка на Азпиликуета в 64-ата минута можеше да доведе до гол за Арсенал, Менди обаче излезе навреме и изчисти топката. Кийрън Тиърни получи травма и беше заменен от Нуно Тавареш.

В 70-ата минута Н'Голо Канте се появи на терена за Челси вместо Матео Ковачич. В 74-ата Обамеянг стреля с глава право в ръцете на Менди. Две минути след това Лукаку се измъкна от защитата и стреля с глава. Бернд Лено направи феноменално спасяване и изби топката в корнер.

Темпото на игра спадна, а в 86-ата минута и Тимо Вернер се появи на терена за Челси.

СЪСТАВИ:

Арсенал: Лено, Тиърни, Пабло Мари, Холдинг, Соареш, Сака, Джака, Мартинели, Смит-Роув, Локонга, Пепе

Челси: Менди, Рюдигер, Кристенсен, Азпиликуета, Алонсо, Джеймс, Жоржиньо, Ковачич, Маунт, Хаверц, Лукаку

ПРЕДИ МАЧА

Микел Артета има сериозни кадрови проблеми, като общо 7 футболисти няма да могат да вземат участие в срещата. Александре Лаказет и вратарят Рунар Рунарсон са болни, а от различни контузии страдат Пиер-Емерик Обамеянг, Габриел, Томас Парти и Едуард Нкетиа. Новото-старо попълнение Мартин Йодегор едва ли ще бъде хвърлен още в първия възможен мач.

Томас Тухел има далеч по-малко отсъстващи, като болни са крилото Кристиан Пулишич и халфът Рубен Лофтус- Чийк. Очаква се Ромелу Лукаку да направи завръщането си за лондончани именно срещу Арсенал и да поведе атаката. Белгийският национал е ентусиазиран да покаже, че "сините" сбъркаха, когато не му дадоха шанс преди години.

Ако Челси спечели, това ще е пета поредна победа в лондонско дерби като гост, нещо, което се е случвало за последно през 2006 г., когато треньор беше Жозе Моуриньо. След като Челси вдигна Шампионска лига през изминалия сезон, сега "сините" гледат към титлата във Висшата лига.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички