Промените, с които Конте ще връща Челси на върха


Промените, с които Конте ще връща Челси на върха

3514 0

Националният отбор на Италия се представи отлично на Евро 2016 и бе напълно готов да стигне до полуфинал, но в мача с Германия всичко се реши от дузпите, в резултат на които "адзурите" отпаднаха от континенталната надпревара.

Феновете на Челси оцениха високо стила, който наложи на италианците вече бившият им треньор, така че сега в "сините" среди цари по-голям оптимизъм, отколкото по Коледа, когато клубът направи официално изявление, че назначава нов наставник.

След разочароващия сезон 2015-16 можем да очакваме някои големи промени в клуба и съответно редица тежки за вземане решения. Ето няколко от най-очакваните:

ВРЪЩАНЕТО НА ЕДЕН АЗАР

След един от най-лошите свои сезони Еден Азар започна да показва признаци, че се връща към предишната си форма на Евро 2016 с отбора на Белгия. В само един сезон Азар падна от най-добър футболист във Висшата лига до голямо разочарование, така че за следващата година Еден определено ще иска да си върне бившия статут. Няма никакви съмнения в уникалния талант на Азар. Сред неговите козове са скоростта, универсалността и креативността, ако получи малко повече свобода на терена, той ще може отново да си върне ключовата роля в своя отбор.

НОВИ ЛИЦА
Челси винаги е бил достатъчно активен на трансферния пазар и винаги се е опитвал да се подсили чрез нови попълнения. С Роман Абрамович като собственик клубът ще има възможност да съхрани тенденцията и този път. Клубът вече потвърди трансфера на Миши Батшуай от Марсилия за около 30 млн. паунда. Няма нужда да се съмнявате, че още не един силен футболист ще пристигне в Лондон това лято. 
ПРИЛИКИТЕ С МОУРИНьО

Въпреки факта, че игровия стил, който налага Антонио Конте, се различава от това, което проповядва Жозе Моуриньо, характерите на двамата треньори са доста сходни. Философията на Конте предполага пълна лоялност към работата. Със сигурност Конте ще работи със своите футболисти извън терена, за да постигне максимален прогрес. Както и Моуриньо, Конте не се страхува открито да се противопоставя на съперника и ще прави всичко, за да отклони вниманието на пресата от евентуалните неуспехи на своя отбор.
СВЕЖ, РАЗЛИЧЕН СТИЛ НА ИГРА

Антонио Конте може да адаптира своя игрови стил под различни футболни схеми, но дори и независимо от модула, футболът на неговите отбори обичайно е еднакъв. За разлика от Пеп Гуардиола и Маурисио Почетино, които предпочитат да се контролира владението на топката в Манчестър Сити и Тотнъм, Конте е поклонник на бързия контратакуващ футбол. В такава игрова система драстично ще се увеличи ролята на Оскар и Еден Азар, а също така високо ще се оцени подвижността на Диего Коща. 
ДА КАЖЕМ "НЕ" НА АВТОБУСА

Независимо от факта, че отборите на Конте винаги са се отличавали с надеждност в отбрана, наставникът не обича да се затваря твърде дълбоко и предпочита по-висок пресинг над съперниците. Антонио ще иска много  по отношение на работоспособност и всеотдайност, така че трябва да очакваме, че футболистите на Челси ще се опитват да ограничат свободните пространства за своите противници. Максимална ефективност при такава игра достигат най-бързите футболисти в отбора и ако Конте успее да устрои "сините" по собствените си стандарти, те заедно ще се върнат към бившата си позиция на един от най-силните отбори във Висшата лига.
УСИЛВАНЕ НА ЗАЩИТАТА

Отбранителната линия стана най-проблемна за Челси през миналия сезон. Със сигурност Антонио Конте ще насочи всичките си сили на първо място към нейното подсилване. Италианецът се нуждае от качествена защита, трима или четирима играчи. 
Контрактът на Джон Tери бе удължен, а Гари Кейхил преживява не най-добрите си дни в кариерата - развитие определено има накъде. 
Вероятно Конте ще даде шанс на младия Курт Зума, но също така той може да привлече в отбора и редица доказани нови играчи на проблемните позиции пред вратаря. Челси има редица качествени халфбекове, но ако Антонио реши да играе с трима защитници, той по-скоро ще привлече някой по-добър футболист. 

***

 

Преди миналия сезон Челси бе победител във Висшата лига и се смяташе за един от най-добрите отбори в Европа. Някои дори казваха, че "сините" са образец на по-миналия сезон - един от най-силните тимове на Британския остров. Често ги сравняваха с "Непобедимите" на Арсен Венгер и с "Клас 92" на Манчестър Юнайтед. Но при разко нарасналия натиск възпитаниците на Специалния се провалиха.
През тази година те имат какво да доказват. Челси отпадна от надпреварата за титлата срещу провелите уникален сезон Тотнъм и Лестър. Предстои големият тест на нервната система на феновете на отбора, които ще трябва да изпробват целия широк спектър от промени, които ще направи Антонио Конте, за да се постигне максимален резултат. 
Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички