Падението на шампиона: От защита на титлата до място извън топ 4


Падението на шампиона: От защита на титлата до място извън топ 4
Снимка: Gulliver/ Getty Images

1311 0

Пореден футболен уикенд в Англия и поредно разочарование за всички, които обичат Челси. "Сините" искаха да защитят трофея си от миналата година, но вместо това дори няма да могат да стигнат до място в Шампионска лига, ако погледнем историята.

След еуфорията, която бе обзела лондончани през май, когато станаха шампиони, сега те бързо се върнаха обратно на земята и то с гръм и трясък, но не в добрия смисъл. Момчетата на Жозе Моуриньо изглеждаха като отбор миналата година, всеки се страхуваше от тях, никой не мислеше за победа или равенство, а за това как да свърши мача възможно най-бързо и с минимален брой допуснати голове.

Загубата с 2:0 от Уест Хам в лондонското дерби от събота бе пета за шампионите от началото на сезона след само 10 изиграни мача. За статистиката ви припомняме, че през миналата година Челси записа общо 3 поражения, като допусна едва 32 гола за 38 мача. В момента обаче головата разлика на "сините" дори е отрицателна и те са позволили във вратата да им се разпишат 19 пъти.

Както винаги, мениджърът на тима е този, по който може моментално да се определи дали лондонският тим печели или губи. С покачването на напрежението, Моу започва да се държи като дете, дори като клоун. Обвинява всички, но не и себе си. Той никога не е виновен. Сега също не е. Каквото и да направи от сега до края на сезона, той никога няма да може да изтрие срамната страница, която записа начело на тима.

Преди точно 12 месеца, на "Стамфорд Бридж" вече очакваха титлата, след като Челси имаше в актива си 26 от общо 30 възможни точки, а до края на първенството добрата им игра се задържа. Сега обаче, след 10 мача те са само с 11 пункта в актива си и ако искат да спечелят титлата, от тук до края на сезона те трябва да печелят средно по 2.75 точки на мач.

Статистиката показва, че на Острова ако искаш да си осигуриш място в Шампионска лига, то тимът ти трябва да спечели около 72 точки, което за Челси означава, че им трябват по 2.17 точки до края на сезона от всеки следващ съперник.

Докато на "Стамфорд Бридж" обаче не се случи чудо и нещо не промени играта на отбора, то ръководството, играчите и феновете ще трябва да свикнат с мисълта, че на стадиона няма да има мачове от турнира на богатите през сезон 2016/2017.

До края на януари месец Челси ще срещне пет то тимовете, с които ще трябва да се бори за място в Топ 4, като безмилостната битка стартира още следващата седмица, когато в Лондон пристига Ливърпул. На 29 ноември предстои градско дерби на "Уайт Харт Лейн" с Тотнъм, а след това предстоят нови важни гостувания - на Лестър, Манчестър Юнайтед и Арсенал.

Истината обаче е, че макар и ильозорни, шансове за титлата все още има. Играчите на Челси ще трябва да направят чудо на чудесата ако искат да стигнат до място сред най-добрите четири. А за нещо повече...? Това ще го оставим на въображението. И докато шансовете за участие в Шампионска лига вече изчезват на хоризонта, то бурята над португалския специалист тепърва започва да се заформя.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички