Отлитащият романтизъм: "Верните" в Англия на един отбор са рядкост, само 1 е от топ клуб


Отлитащият романтизъм: "Верните" в Англия на един отбор са рядкост, само 1 е от топ клуб
Снимка: Getty Images/Guliver

1614 0

В едни по-романтични времена във футбола често можеше да се види един играч да бъде верен само на един отбор или дори цялата му кариера да мине в един клуб. Играчи като Джон Тери в Челси, Стивън Джерард в Ливърпул и Тони Адамс в Арсенал се превърнаха в истински легенди именно заради това.

В днешно време, с повече пари от всякога в играта и агенти, които непрекъснато насърчават играчите си да поемат изгодни трансфери, е истинска рядкост даден играч да се задържи дълго в отбора си.

Въпреки това, все още има някои играчи, които доказват, че лоялността все още съществува във Висшата лига. "Transfermarkt" прави един подобен списък, като отчита преместванията под наем като трансфери, така че подобни сделки прекъсват период, прекаран от играча в един клуб.

Още: Двукратен шампион в Англия отглеждал чужди деца, а съпругата му заключвала спалнята

Най-дълго игралите футболисти в един клуб във Висшата лига в момента

Водещ в списъка е капитанът на Евертън - Шеймъс Коулман. Взет от ирландския отбор Слиго Роувърс само за 170 000 евро през 2008 година. Крайният защитник има 415 мача за "карамелите" и е в клуба, без прекъсване от наеми, за впечатляващите 13 години и девет месеца.

В Евертън е най-лоялният играч във Висшата лига

На второ място е друг капитан, този път на Кристъл Палас - Джоел Уорд, който е от 11 години и осем месеца. Клубът беше в Чемпиъншип, когато той подписа от Портсмут през 2012 година. 

Третото място отива за играч, който е бил в периферията на първия отбор за известно време в Нюкасъл - Пол Дъмет. Уелсецът е на "Сейнт Джеймс Парк" от 10 години и девет месеца, но не е играли повече от пет мача от Висшата лига през последните три сезона.

Още: Бивш вратар на Арсенал: Няма по-ритан играч във Висшата лига от Букайо Сака

Следват двама верни играчи на Брайтън. На четвърто място е крилото Соли Марч, който е при "чайките" от 10 години и осем месеца, а пети е капитанът Луис Дънк, който е на южния бряг от 10 години и четири месеца. Шесто място заема играч, който постави рекорд този сезон като първия футболист, играл в петте най-добри дивизии на английския футбол само с един клуб - Пели-Рудок Мпанзу от Лутън Таун, който е в тима от 10 години и 1 месец. Адам Смит е класиран на седмо място с точно същата продължителност като Мпанзу, но с екипа на Борнемут.

Осмото място се заема от първия играч в списъка, който представлява традиционен отбор от "Голямата шестица" - Люк Шоу от Манчестър Юнайтед. Англичанинът е при "червените дяволи" от девет години и осем месеца. На девето място е Крис Башам от Шефилд Юнайтед, който претърпя ужасна контузия в началото на сезона, но е в един отбор от девет години и осем месеца. Топ 10 допълва Арън Кресуел от Уест Хям, който също е в тима от Източен Лондон от девет години и осем месеца.

Люк Шоу е единственият представител от топ 6 на отборите

Най-много промени има в големите клубове в Англия

Що се отнася до традиционните "Големи шест" клуба, те променят много повече от останалите. Шоу води в тази група, като Хюнг-Мин Сон от Тотнъм и Кевин Де Бройне от Манчестър Сити също са в челната петица. Забележително е, че никой играч на Арсенал или Челси дори не фигурира в топ 15 на този списък. Букайо Сака е най-дълго задържалият се в Арсенал от четири години и 8 месеца, а за Челси е Рийс Джеймс, който е бил със "сините" за същия период от време като Сака след наема си в Уигън през сезон 2018/19. А наскоро Ерлинг Холанд призна, че така и не е научил основно правило във футбола през цялата си кариера.

Още: Новият треньор на Ливърпул трябва да отговаря на 3 условия, трима кандидати пасват

Звезда на Манчестър Сити възхвали колега от Ливърпул: Никога не съм виждал нещо подобно

Бивш нападател от Висшата лига: Салах вкарва с късмет, не е световна класа

Ашли Коул обясни защо Кристиано Роналдо е бил футболистът, който му е създавал най-много проблеми

Жоао Кансело изуми: Нападна Манчестър Сити и обвини Гуардиола в лъжа

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички