Манчестър Сити е шампион на Англия за четвърти пореден път! Арсенал и Микел Артета отново остават разочаровани (ВИДЕО)


Манчестър Сити е шампион на Англия за четвърти пореден път! Арсенал и Микел Артета отново остават разочаровани (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

3105 0

Отборът на Манчестър Сити победи с 3:1 Уест Хем и си осигури титлата в английската Висша лига за четвърта поредна кампания в последния 38-и кръг за сезон 2023/24. Основният претендент на "гражданите" пък - Арсенал също взе мача си срещу Евертън с 2:1, но това не бе достатъчно за момчетата на Микел Артета.

Победата за гражданите срещу "чуковете" донесоха двамата най-добри футболисти на Гуардиола - Фил Фодън с двата си гола, а Родри добави още едно. Единственото попадение за Уест Хем бе дело на Мохамед Кудус. Титлата е десета в историята на "гражданите", които се превръщат в първия тим във Висшата лига, който я печели за четвърти порден път.

От другата страна, Арсенал остава втори за втори пореден сезон с актив от 89 точки. "Топчиите" трябваше да правят обрат, след като Евертън поведе чрез Идриса Гей от свободен удар. Двете попадения за "артилеристите" пък бяха дело на Такехиро Томиясу и Кай Хаверц.

Развой на Манчестър Сити - Уест Хем

ГЛЕДАЙ НА ЖИВО ТУК!

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят на "Етихад" започна ударно! Още във втората минута Фил Фодън сам си създаде пространство, след като получи пас, и откри резултата с блестящ гол от далечна дистанция, който изненада Алфонс Ареола.

Сити вдигна оборотите и се поздрави с втори гол. Фил Фодън получи пас от Жереми Доку и с много хубав фалцов удар се разписа за втори път във вратата на "чуковете" в 18'.

Уест Хем успя да се върне в мача в 43'. Мохамед Кудус бе намерен след центриране от корнер и с акробатично изпълнение намали до 2:1.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част на "Етихад" започна силно за Манчестър Сити. Футболистите на Пеп Гуардиола диктуваха играта на терена, но така и не стигнаха до нещо по сериозно пред противниковата врата.

В 59-ата минута Сити поведе с 3:1. Родри показа страхотната си техника и с много прецизен удар възстанови преднината от 2 гола на домакините.

Томаш Соучек бе напът да развали празника на Сити, като вкара в 88-ата минута, но попадението веднага бе отменено заради игра с ръка.

Развой на Арсенал - Евертън

ГЛЕДАЙ НА ЖИВО ТУК!

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят на "Емирейтс" започна доста мудно. Първото по-чисто положение дойде в 12-ата минута, когато Деклан Райс стреля от границата на наказателното поле, но Джордан Пикфорд нямаше проблем. 

Арсенал продължаваше да изглежда доста безличен. Възпитаниците на Микел Артета не можеха да пробият през защитата на Евертън, а в 32-ата минута Калвърт-Люин от "карамелите" дори нацели гредата.

В 41' Арсенал се срина. Евертън получи правото да изпълни свободен удар, а Идрига Гей не сбърка и даде преднина на "карамелите" на "Емирейтс". В 43-ата минута Арсенал отвърна на удара. След добра атака Мартин Йодегор центрира по земя в наказателното поле, където Томиясу засече със силен удар и изравни.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Арсенал остави Евертън да започне втората част по-силно, но към 55' футболистите на Артета се стегнаха и започнаха да доминират.

Арсенал създаде две страхотни положения. В 67-ата минута Кай Хаверц нацели гредата, но след това стана ясно, че е бил в засада. В 72-ата минута пък Мартин Йодегор пропусна да се разпише, след като нанесе много качествен удар.

Арсенал успя да поведе в 89-ата минута. Кай Хаверц се възползва от пас на Мартин Йодегор и вкара топката в опразнената врата за 2:1.

СЪСТАВИ

Манчестър Сити: Ортега, Уокър, Аканджи, Диаш, Гвардиол, Родри, Де Бройне, Силва, Фодън, Доку, Холанд

Уест Хем: Ареола, Цуфал, Зума, Мавропанос, Кресуел, Емерсон, Уорд-Праус, Соучек, Пакета, Кудус, Антонио

-

Арсенал: Рая, Уайт, Салиба, Магаляеш, Томиясу, Райс, Партей, Йодегор, Тросар, Мартинели, Хаверц

Евертън: Пикфорд, Коулман, Тарковски, Брантуейт, Йънг, Гей, Онана, Дукуре, Гарнър, МакНийл, Калвърт-Люин

ПРЕДИ ВАЖНИТЕ МАЧОВЕ

Манчестър Сити ще има нелеката задача да се спарви с Уест Хем на своя "Етихад". "Гражданите" в момента са първи в елита на Англия с актив от 88 точки. Задачата на Пеп Гуардиола и неговите възпитаници няма да е никак лека, тъй като това ще бъде последен мач на Дейвид Мойс начело на "чуковете".

От другата страна, стои Арсенал. "Артилеристите са втори с две точки по-малко от гражданите". Те приемат Евертън на своя "Емирейтс", който прави силен край на сезона и се очаква изключително интригуващ мач.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички