Кои са фаворитите за титлата във Висшата лига през сезон 2023/24?


Кои са фаворитите за титлата във Висшата лига през сезон 2023/24?
Снимка: Getty Images

851 0

Футболният сезон 2022/23 официално приключи в средата на юли, когато се изигра финала в Шампионска лига и квалификациите за Евро 2024. Отборите от Висшата лига са във ваканция, като след седмици ще се съберат за старт на подготовката за сезон 2023/24. Очаква ни пореден интригуващ сезон в английския елит, като кандидатите за челните позиции се увеличават. Според букмейкърите, в челото на класиране в Премиър лийг отново ще бъде Манчестър Сити. Воденият от Пеп Гуардиола отбор е фаворит да защити титлата си в Англия. Очаква се Арсенал, Ливърпул и Ман Юнайтед да бъдат претенденти за короната, а по-малки шансове се дават на Челси и Нюкасъл.

Манчестър Сити спечели исторически требъл през изминалия сезон - Висшата лига. Шампионска лига и ФА Къп. Какво има да подобрява тимът на Гуардиола след подобни успехи? Трудно е да отговорим на този въпрос. Ман Сити завърши сезона в Премиър лийг класиране с актив от 89 точки след 28 победи, 5 ремита и 5 загуби в 38 срещи - впечатляващо постижение. "Гражданите" направиха невероятен финал на сезона, като Илкай Гюдоган, Родри, Ерлинг Холанд и Кевин де Бройне, както и силната игра в защита, бяха в основата на победите и трофеите. През лятото Пеп Гуардиола може да направи леки промени в състава, но очакваме почти идентичен отбор от предходния сезон през новата кампания и разбираемо защо Ман Сити е фаворит да спечели Висшата лига.

Арсенал можеше да направи чудо през сезон 2022/23 и да спечели титлата. Воденият от Микел Артета бе лидер в по-голямата част от сезона, но допусна издънки в края и сдаде титлата. Затова на трансферния пазар Артета ще иска покритие за основните зони и ще се стреми да вземе поне 3-4 нови играчи. Букмейкърите вярват, че Арсенал ще бъде в топ 4 през новия сезон и няма да е далеч от Ман Сити. Дали обаче „артилеристите“ ще направят нов силен сезон – отдавна не са били два поредни пъти в битката за титлата, предстои да разберем.

Ман Юнайтед има какво да подобрява в състава си. Ерик тен Хаг направи първи силен сезон – спечели Купа на Лигата, завърши в топ 4 на Висшата лига и стигна финал на ФА Къп. С няколко добри трансфера, Ман Юнайтед може да намали разликата до Ман Сити. През предходния сезон "червените дяволи" останаха на 14 точки от шампионите. Целта е тази разлика да бъде стопена през новата кампания. До голяма степен нещата зависят от финансите на Ман Юнайтед за трансфери през лятото. Ако клубът бъде продаден и има 200-300 млн. за нови играчи, то може да бъде реален претендент за титлата.

Ливърпул изпрати слаб сезон 2022/23, но се очаква да се завърне в топ 4 през новата кампания. Юрген Клоп е страхотен мениджър и е наясно от какво има нужда през лятото. Тимът започна с трансферите и показа, че има амбиции за надграждане през новата кампания. Ливърпул може да бъде в състояние в известна част от сезона да бъде в челото, но надали ще издържи до финала на сезона в евентуална битка за титлата.

Отборите на Челси и Нюкасъл са останалите два тима, които е възможно да се намесят в битката за спечелване на Премиър Лийг. В Челси инвестициите отново ще бъдат големи, а Маурисио Почетино е новият мениджър и той има нужната класа, за да върне отбора в топ 4. Еди Хоу пък правеше чудеса през изминалия сезон в Нюкасъл и ако собствениците от Саудитска Арабия дадат солидни средства за нови играчи през лятото, то „свраките“ е възможно пак да бъдат сред най-добрите четири във Висшата лига.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички