Как Моуриньо може да "излъже" Челси - за игровата схема, фланговете и Лукаку


Как Моуриньо може да "излъже" Челси - за игровата схема, фланговете и Лукаку
Снимка: Getty Images/Guliver

2120 0

Висшата лига се завръща с пълна сила през идния уикенд с един от големите футболни сблъсъци на острова - Челси срещу Манчестър Юнайтед. Двата тима откриват програмата от деветия кръг в първенството с ранния мач от 14:30, който може да проследите на SportLive.bg.

Двубоят на "Стамфорд Бридж" е от изключително значение както за домакините, които са лидери в класирането с актив от 20 точки (заедно с Манчестър Сити и Ливърпул), така и за гостите от Манчестър, които са на незавидната осма позиция с изоставане от седем точки зад "сините".

Жозе Моуриньо се изправя срещу бившия си клуб в търсене на нова победа, след като в предишния кръг спечелиха трудно срещу състава на Нюкасъл. Португалският специалист се намира в труден период на треньорския пост, като всяка грешка може да се окаже пагубна за неговото бъдеще.

Анализаторите на "Sky Sports" представиха няколко ключови фактора, чрез които Моуриньо може да "излъже" Сари и да нанесе първата загуба на Челси от началото на сезона. И големият въпрос е - как Юнайтед ще окажат нужната подкрепа на тарана си в предни позиции Лукаку без да оставят възможност на "сините" да контраатакуват?

Експертът Дани Хигинботъм смята, че идеалната схема на игра за "червените дяволи" в утрешния ден би била 4-3-3. Лукаку на няколко пъти от началото на сезона оставаше твърде изолиран от играта на Юнайтед, но включването на нападатели като Марсиал и Рашфорд ще осигури нужната подкрепа за белгиеца.

Анализаторът отчита, че Марсиал и Рашфорд трябва да се придържат повече към Лукаку, а да призоват крайните бранители да влязат по-надълбоко, включвайки се в атаките на "червените" по фланговете. С включването на бранителите Хигинботъм очаква да види цели три опции в центъра на нападението за Юнайтед.

Това, разбира се, крие своите рискове. Подобни включвания на крайните бранители могат да оставят сериозни свободни пространства, а за играчи като Еден Азар това представлява изключително добри възможности. Именно заради това "червените дяволи" трябва да намерят баланс между премерения риск и играта в отбрана.

Люк Шоу безспорно може да бъде сочен за един от най-добрите играчи на Юнайтед от началото на сезона, като се очаква той да създаде сериозни главоболия по десния фланг на Челси. Включването на двамата англичани по фланговете на практика би означавало, че Юнайтед ще постигне и числено превъзходство - петима срещу четирима от "сините".

Подобна схема на игра би изисквала от опорните халфове Матич и Фелайни да останат дълбоко назад в готовност да покриват свободните пространства, които оставят крайните бранители. Това ще позволи и на Пол Погба да се включва по-свободно в предни позиции, което допълнително ще увеличи мощта на "червените дяволи" в атака.

"Стамфорд Бридж" вече показа, че е негостоприемен стадион през тази кампания, а Жозе Моуриньо трябва да предприеме риск, ако иска да измъкне победата в мача. Дали португалецът би използвал подобна схема в мача срещу "сините" и до колко тя ще се окаже успешна - предстои да разберем.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички