Газа атакува: На сегашните играчи не им пука за националния


Газа атакува: На сегашните играчи не им пука за националния
Снимка: Getty Images/ Guliver

3525 0

Пол Гаскойн - Газа заяви, че се смята за късметлия, че в неделя е бил със семейството си в Лондон, когато националния отбор на Англия записа изстрадано нулево равенство с Ирландия в Дъблин.

"Ужасяващо" - това каза Гаскойн, когато призна, че е трябвало да изведе акцентите от двубоя в хотелската си стая по-късно онази вечер. Той обаче не бива да се тревожи, защото всеки, който е гледал измъченото равенство в Дъблин, е почувствал същото. Къде беше интензивността? Къде беше присъдата? Къде бяха главните герои в този тим на Англия? Никъде, това трябваше да бъде казано.

"Феновете  пропътуваха дълги разстояния и винаги мой приоритет беше да ги забавлявам", сподели Гаскойн. "Може 40 000 души да са ме подкрепяли, но само едно нещо ще ги накара да се приберат у дома щастливи."

Гаскойн е изиграл 57 двубоя за страната си и не е виждал нищо подобно на този проспан неделен следобед на стадион "Авива", който накара космите на врата да му се изправят. В този момент той върна своите зрители назад във времето към Световното първенство през 1990 г., припомняйки историята с кървавата фланелка на Тери Бъчър по време на нулевото равенство с тима на Швеция (двубой от квалификациите за първенството).

"Трябва да боли отвътре, да играеш за националния тим трябва да означава нещо за теб", сподели Газа. "Погледнете Тери Бъчър през 1989 - седях в съблекалнята близо до стаята за лечение. Там имаше кръв навсякъде и видях да превързват Тери."

"Боби Робсън ме хвана за яката и ми каза: "Газа, ако искаш да играеш за страната си, това е, което трябва да си готов да направиш, да слагаш главата си на места, където хората ще сложат краката си." Имаше кръв навсякъде. След това той ми каза да изляза."

Гаскойн започва да говори разпалено, когато разказва за националния отбор, за това как е бил изпълнен с ентусиазъм, за атаките през средата на терена. Бившият халф на Тотнъм и Лацио беше любимеца на нацията, след неговия пробив в първия тим. Той беше магьосник с топката в краката си. Гасккойн знаеше, че е добър, бранейки топката от опонентите си, когато усети правилния момент само подава към Гари Линекер или Питър Биърдсли, за да атакуват. 

"Не се уповавам на това, моята история е там" - добави той. "Знам колко добър бях. Нямаше по-хубаво чувство от това да играеш за страната си, защото всички те гледат. Хората питат за мотивацията с Англия - ако бях в съблекалнята с Бъчър и Браян Робсън, те щяхa да крещят: "Никой не идва у дома и не взима нищо". Обичах Англия. "

"Когато дебютирах за първия състав (срещу Дания през 1989 г.), Боби Робсън ми каза: "Имаш ли бяла фланелка за екипа си?" и аз отговорих : "Да, за мен ли е бялата фланелка?" Гледах този номер 8 в съблекалнята и чувството беше прекрасно", припомни си Газа. 

"Нивото на английския тим падна отново и има много какво да доказват. Няма проблем, ние просто не сме достатъчно добри", заяви Гаскойн. "Няма смисъл обаче да използваш 40 играчи за 5 мача. В Германия трябваше да изчакат 4 години своите играчи, запазиха същия тим и вижте сега колко силни са те", добави той.

Рой Ходжсън направи шест промени в състава, който започна двубоя с Италия, завършил наравно 1-1 през март, измествайки фокуса на отбора за тяхното първо гостуване в Дъблин от 1995 г. насам. Английският наставник разкритикува играчите си и напомни на Рахийм Стърлинг, че играта на международно ниво изисква упорит характер.

"Не се нуждаех някой от вестниците, който никога не е пипал топка в живота си, да каже колко съм добър", сподели Гаскойн. "Мениджърът ми е щял да ми каже, ако съл имал лош мач", поясни легендата. 

С известна доза съжаление той разказва тъжната история за това как е дал фланелката си на бивш агент като подарък. "Продадох я за лична изгода", заяви бившият футболист.

Това ни отвежда към другата страна в живота на Гаскойн, когато той водеше постоянна битка с депресията, наркотиците и пристрастяването си към алкохола. На всички свои проблеми обаче той гледа забележително добре. Гаскойн настоява, че не е близвал алкохол от месеци насам и че се опитва да се възстанови от предишния хаос в живота си.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички