Арсенал с паметен обрат над Челси и триумфира с ФА къп


Арсенал с паметен обрат над Челси и триумфира с ФА къп
Снимка: Guliver/GettyImages

4280 0

Вихреното начало на Челси не беше достатъчно за това "сините" да триумфират с ФА къп, след като Арсенал, воден от капитана си Пиер-Емерик Обамеянг, стига до пълен обрат и успех с 2:1 във финалната среща на "Уембли". 

В страхотно зрелище на националния стадион на Англия Пулишич даде аванс на своите още в 5' след страхотна акция в половината на Арсенал. В 24' обаче капитанът Аспиликуета направи сериозна грешка и първо позволи на Обамеянг да мине зад гърба му, а след това го фаулира в наказателното поле. Нападателят бе точен от дузпа и изравни, а испанецът бе сменен принудително. 

В 67' отново Обамеянг беше в прегръдките на своите, след като със страхотен финт мина покрай Зума и след това копна топката над Кабайеро. Минути по-късно Ковачич получи червен картон и Челси така и не създаде положение за гол до края на мача. 

Това е 14-и триумф в турнира за Арсенал, с което "артилеристите" увеличиха преднината си на върха във вечната класация. Също така "артилеристите" ще играят в Лига Европа през следващия сезон, благодарение на триумфа си. Артета пък е първият мениджър на тима след Венгер, който печели трофей. Испанският мениджър се превърна и в първия човек, спечелил ФА къп като играч и треньор на един и същ отбор. 

За Челси остава утешението, че през следващия сезон ще играе отново в Шампионска лига, но първият сезон на Лампард приключва с разочарование във финала, в който "сините" бяха фаворит. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ 

Началото бе вихрено и за двата отбора. Още във 2' Мейтлънд-Найлс навърза Рийз Джеймс по лявото крило и центрира отлично пред малкия пеналт, където Обамеянг стреля с глава, но топката мина встрани. Минута по-късно Маунт отне топката от Себайос в центъра на терена, проби до дъгата на наказателното поле и стреля технично, но Мартинес отрази отлично. 

В 5' Челси организира фантастична атака. Жоржиньо преодоля първата част на дефанзивния вал на Арсенал с подаване за Пулишич, който напредна и пусна по лявото крило за Маунт. Той от своя страна пусна остра топка за Жиру, която остана малко зад нападателя, но той с умел пас с външната част на левия крак плъзна за Пулишич. Крилото със смяна на посоката преодоля трима в наказателното поле и с умел удар реализира за 0:1. 

Последваха още две спасявания на Мартинес преди Арсенал да осъществи своя натиск. В 23' дори се стигна до изключително красив гол на Пепе от 15 метра, но заради засада по-рано в атаката попадението беше отменено. Само минута по-късно обаче Тиърни при далечен пас намери Обамеянг, който изпревари Аспиликуета и испанецът го препъна в наказателното поле - дузпа за "топчиите". Обамеянг беше точен и изравни резултата. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част започна с много добър шанс за Челси, но именно той доведе и до принудителна смяна. Пулишич се понесе на бърза акция през половината на Арсенал, но получи контузия в бедрото точно преди да стреля и прати топката в аут. Минута по-късно той бе заменен от Педро. 

В 66' обаче Арсенал нанесе втори удар в мача. С отлична игра в собствената половина Себайос пусна за Бейерин, който с мощен спринт мина половината терен и в последния момент Кристенсен успя да му избие топката. Тя обаче се озова у Пепе, който намери Обамеянг в наказателното поле, а той преодоля Зума и вкара страхотен гол - 2:1. 

15-ина минути преди края ситуацията за Челси стана още по-тежка, след като Ковачич извърши поредното си грубо нарушение и този път беше декориран за втори път в жълто и беше изгонен от игра с червен картон. 

Въпреки червения картон Арсенал не погледна сериозно към вратата на Челси и предпочете да бави времето, отбранявайки крехкия аванс в резултата. "Сините" така и не стигнаха до опасно положение и загубиха финала. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Арсенал: Мартинес, Луиш, Холдинг, Бейерин, Тиърни, Себайос, Джака, Мейтлънд Найлс, Пепе, Обамеянг, Лаказет

Челси: Кабайеро, Аспиликуета, Рюдигер, Зума, Ковачич, Жоржиньо, Маунт, Пулишич, Рийз Джеймс, Алонсо, Жиру

ЗА ДВУБОЯ ИМА СТРАХОТЕН БОНУС ОТ УИНБЕТ (ВИЖТЕ ГО ТУК)

ПРЕДИ ДВУБОЯ 

Арсенал поднесе изненадата в турнира, след като на полуфиналите отстрани миналогодишния шампион и фаворит да повтори успеха си тим на Манчестър Сити. С два гола на Пиер Емерик Обамеянг "топчиите" имат шанс да увеличат колекцията си от трофеи във ФА къп, като Арсенал в момента има 13 и е лидер по спечелени купи. 

Челси пък записа единствената си победа над Манчестър Юнайтед през този сезон, но го направи в полуфиналите на турнира. Ако спечели днес, лондонският гранд ще придобие 9-ата си ФА къп. 

След рестарта на футбола двата тима са сред най-добрите в Англия и постигнаха съответните си цели - Челси да се класира в топ 4, а Арсенал да подобри играта си под ръководството на Микел Артета. Нещо повече - "артилеристите" се превърнаха в единствения отбор този сезон, спечелил и срещу Ливърпул, и срещу Манчестър Сити. 

Въпростителната пред Арсенал е дали Емилиано Мартинес ще застане на вратата, или завръщащият се Бернд Лено. Основните проблеми са в защита, тъй като Мустафи и Чеймбърс няма да играят в срещата. Гилмор и Лофтус-Чийк са двамата играчи, които няма да играят за Челси. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички