Европа, внимавай! Клоп и Ливърпул вярват, че всичко е възможно


Европа, внимавай! Клоп и Ливърпул вярват, че всичко е възможно
Снимка: Getty Images/Guliver

6035 0

Може да го видите в техните очи, може да го усетите в начина, по който играят.

Може да го чуете в начина, по който феновете им ги подкрепят. Те нахлуват на стадиона, пеят без да спират, остават доволни и си тръгват. Те са определението за 12-и играч.

Вижда се и в мениджъра им - Юрген Клоп. Всичко е изписано на лицето му, вижда се, че той казва "Давайте, ще го направим". Отборът му със сигурност също е готов.

Клоп често говори, че Ливърпул се намира в "добра форма" и може би никога до сега тези думи не са звучали по-реално. "Червените", неговите "червени" войници са в страховита форма.

Шефовете на тима от "Fenway Sports Group" не винаги са взимали правилните решения от деня, в който поеха отбора, но с назначаването на германеца с очилцата, бейзболната шапка и огромната си личност е действие, което ще остане в историята на този велик клуб. 

Феновете на Ливърпул са повече от впечатлени. Те виждат как любимият им отбор израства с всеки изминал мач. Те виждат как под ръководството на Клоп може да се създаде една империя. Ливърпул се подобрява както на домашната сцена, така и в Европа. Клоп създава една машина, която може да надбяга, да надиграе, да вкарва повече от всеки един тим, който се изправи на пътя им. Стъпка по стъпка той изгражда един голям отбор и то пред очите на най-верните фенове в Англия. 

Хипербола ли е това? Не, това е реалността. Нито един отбор в Англия не е по-интересен за гледане в момента. Нито един отбор не играе с по-голяма свобода и с по-голяма вяра. Нито един отбор не изглежда толкова организиран и гладен за успехи. Нито един отбор не иска да играе срещу Ливърпул. Ако не вярвате, питайте Манчестър Сити.

Разбира се, че ще има и хора, които ще кажат, че Клоп се нуждае от трофей, за да подпечата голямото израстване на Ливърпул. Той може да спечели Шампионска лига, но може и отборът да отпадне още на 1/2-финалите, но каквото и да стане, никой не може да отрече, че той промени изцяло облика на тима от "Анфийлд". 

Не забравяйте никога, че той има отбор, който събра от тимове от цяла Европа. Има играчи от Майнц и от Саутхямптън, от Хъл Сити и Нюкасъл. Има едни, които струват много, има и такива, които не струваха чак толкова много. И никой не беше сигурен, че ще се получи един такъв страхотен колектив, какъвто има в Ливърпул в момента. 

Казваха, че отборите на Клоп не можели да се защитават. Ливърпул обаче има 10 допуснати гола в 14 мача и 8 сухи мрежи в последните си 12 срещи. Казваха, че Клоп има нужда от нападател, който да вкара 20 или повече гола, а в края на сезона той ще има трима такива. Мохамед Салах, Роберто Фирмино и Садио Мане имат до момента 83 гола, а в 143-те мача, в които Клоп води отбора, тимът е вкарал 300 попадения. 

Отборът на Юрген Клоп се научи на търпение, но не загуби скоростните си атаки, с които впечатлява феновете си. Те не са перфектни, но се подобриха в пъти от това, което показваха по това време миналия сезон. Те имат само шест загуби в последните си 60 мача във всички турнири. Може ли маршът им да продължи? Защо не? С треньор като Юрген Клоп и фенове, които не спират да пеят "Превзехме цяла Европа и няма да спрем да го правим", в Ливърпул вярват, че могат да спечелят Шампионска лига. А и кой би ги винил?

Нийл Джонс, "Goal"

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички