Дерби и кошмарна програма ли? Арсенал смачка жалък Челси и показа, че е готов за шампион (ВИДЕО)


Дерби и кошмарна програма ли? Арсенал смачка жалък Челси и показа, че е готов за шампион (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

1824 0

Арсенал разби Челси с 5:0 в лондонското дерби от отложения 29-и кръг на английската Висша лига. "Артилеристите" категорично бяха по-добрият от двата отбора, като спокойно можеха да спечелят дори с още по-убедителен резултат.

С успеха те събраха 77 точки на върха в класирането - три повече от Ливърпул (който е с мач по-малко) и четири аванс пред Манчестър Сити (два мача пасив). Трябва да се отбележи, че лондончани са с много по-добра разлика от мърсисайдци и от "гражданите", така че ако накрая на сезона приключат с равни точки, ще имат предимство. Челси пък остава девети с 47 пункта и задачата да играе в Европа през следващия сезон остава все така сложна.

"Сините" излязоха за този двубой със състав, чиято средна възраст е под 24 години, за седми път във Висшата лига този сезон. Само Лийдс Юнайтед през 1999/2000 го е правил повече пъти в рамите на една кампания (10). Те бяха без голямата си звезда Коул Палмър и това оказа сериозно влияние.

Въпреки че Челси имаше някои добри шансове на контраатаки през първата част, то Арсенал категорично бе по-добрият тим още през първото полувреме. Тогава "топчиите" отправиха 13 удара - за първи път правят толко изстрели срещу този съперник за едно полувреме във Висшата лига (поне откакто Opta има данни през сезон 2003/04).

Въпреки това резултатът след 45 минути игра бе само 1:0, след като Тросар се разписа след асистенция на Райс след само 5 минути игра. През втората част успеваемостта обаче бе убийствена, а Челси спря да играе. Така само за 18 минути (между 52' и 70') Арсенал вкара четири гола - два от Бен Уайт и два от Кай Хаверц.

Германецът пък се превърна в първия футболист, който вкарва две попадения срещу Челси във Висшата лига, след като преди това е играл в надпреварата с екипа на "сините". При повечето голове отбраната на Маурисио Почетино допускаше груби грешки и оставяше съперниците твърде свободни в близост до вратата.

От трите претендента за титлата Арсенал има най-тежката програма, като до края трябва да се справи още с Тотнъм (28.04), Борнемут (04.05), Манчестър Юнайтед (12.05) и Евертън (19.05). Пред Челси пък предстоят нови два тежки сблъсъка от Висшата лига - първо срещу Астън Вила (27.04), а след това и срещу Тотнъм (02.05).

Арсенал разби Челси

Първото полувреме

5' - 1:0! Деклан Райс напредна необезпокояван с топка в крака и когато влезе в наказателното поле подаде вляво от себе си към Тросар. Белгиецът стреля силно от малък ъгъл и вкара през Петрович.

Най-добрата ситуация за гол пред Челси дойде в 19-ата минута. Бадиашиле засече с глава топката след центриране от ъглов удар, а след това Дисаси се размина с нея от непосредствена дистанция.

Въпреки че Арсенал натискаше сериозно опонента си и създаде на няколко пъти напрежение в наказателното му поле, в 24-тата минута Джаксън превзе много терен с топка в крака и влезе в наказателното поле. Там опита подаване, но след рикошет в крака на Салиба топката срещна страничния стълб, след като Рая бе пратен в противоположната посока и не успя да играе с топката.

След 25-ата минута в рамките на секунди Петрович се отличи с още две много добри спасявания. Първо при опасен удар на Хаверц от добра позиция, а след това при изстрел, който рикошира в негов съотборник и го хвана в крачка, но за негов късмет се отклони в главата му.

Мачът продължи на високи обороти и в следващите минути и двата тима си размениха опасни ситуации. Арсенал обграждаше и натискаше Челси, но "сините" показваха мълниеносни контраатаки.

Второ полувреме

Поредната грешка на Челси при изнасянето на топката доведе до първия голям чист шанс за гол през втората част. В края на атаката Райс стреля от нетолкова голям ъгъл, но Петрович блесна с поредно добро спасяване.

В 51-вата минута Йодегор блесна с изключително подаване зад отбраната на "сините". Той намери Хаверц, който стреля от малък ъгъл, но противниковият страж направи още едно отлично спасяване и извади топката в ъглов удар.

52' - 2:0! Убийственият натиск продължи и логично доведе до гол. Бен Уайт стигна до отбита топка в наказателното поле и бе оставен напълно непокрит. Във вратарското поле той имаше достатъчно време и прати топката покрай Петрович.

57' - 3:0! Хаверц бе изведен с прекрасно подаване от Йодегор, напредна с топка в крака, влезе в наказателното поле, след което се справи с Кукурея и отправи безпощаден завършващ удар. След това той отпразнува бурно попадението срещу бившия си тим.

65' - 4:0! Хаверц получи много време в наказателното поле, отвори си коридор за изстрел с финт, а след това стреля с левия си крак. След рикошет топката стана неспасяема за Петрович и отново влезе в мрежата.

70' - 5:0! Бен Уайт опита центриране отдясно, но не намери топката добре за целта. Вместо подаване обаче се получи неспасяем удар и бранителят вкара втория си гол след огромна доза късмет.

В следващите минути Арсенал пропиля още куп положения, а безобразната игра на Челси продължи.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

СЪСТАВИ

Арсенал: Рая, Томиясу, Габриел, Салиба, Уайт, Райс, Партей, Йодегор, Сака, Тросар, Хаверц

Челси: Петрович, Кукурея, Бадиашиле, Дисаси, Гилхрист, Фернандес, Кайседо, Галахър, Мудрик, Мадуеке, Джаксън

Арсенал ще опита да затвърди лидерската си позиция

Мениджърът на Арсенал Микел Артета би трябвало да може отново да разчита на пълна група играчи във вторник вечер. Джуриен Тимбър остава единственият отсъстващ заради контузия при "артилеристите". Нидерландецът все още има няколко стъпки преди да може да се върне към състезателни действия. Кай Хаверц и Жоржиньо се готтвят да се изправят срещу бившия си клуб.

Не така стоят нещата при Челси.  Маурисио Почетино потвърди, че голмайсторът Коул Палмър е малко вероятно да играе срещу Арсенал поради заболяване. Левият защитник Бен Чилуел също е малко вероятно да играе, аут е и Мало Густо.

Имаше надежда, че Леви Колуил ще се възстанови от контузия на пръста на крака навреме, за да играе срещу Манчестър Сити, но защитникът не попадна в състава за съботния мач и е малко вероятно да участва днес. "Сините" също са без Ромео Лавиа, Лесли Угочукву, Рийс Джеймс, Кристофър Нкунку и Уесли Фофана.

Головете в лондонското дерби са гарантирани, а за това сочи прелюбопитна статистика, а именно, че в 11 от последните 12 мача на Челси във Висшата лига като гост са отбелязали и двата отбора.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички