Цифрите и фактите зад най-сензационния триумф в историята на футбола


Цифрите и фактите зад най-сензационния триумф в историята на футбола

3813 0

Все още никой не може да повярва, че Лестър стана шампион. Обявеният за тотален аутсайдер и сигурен изпадащ тим на "лисиците" ще вдигне титлата в английската Висша лига през идния уикенд и никой не може да отнеме емоцията, която изпитват всички, свързани с този тим.

Още по-интересни са фактите, свързани с историческия триумф на скромния тим. Най-интересният безспорно е коефициентът, даван за титла на Лестър преди старта на сезона.

СНИМКА: Жестока подигравка на Джейми Варди с Тотнъм

Ето и най-интересните факти:

1 - Клаудио Раниери е бил треньор на отбори като Челси, Ювентус, Интер и Рома, но до този момент нито един път не беше печелил титлата. На 64 години той беше близо до отказването си от футбола, но стана шампион в най-неочаквания момент в своята кариера.

3 - Раниери е третият италиански мениджър, печелил най-силното първенство на света след Анчелоти и Манчини.

8 - Раниери е 8-ият различен мениджър, който става шампион в ерата "Премиър лийг". Останалите 7 са сър Алекс Фъргюсън, Арсен Венгер, Жозе Моуриньо, Калро Анчелоти, Роберто Манчини, Мануел Пелегрини и Кени Далглиш.

Жозе Моуриньо се обърна към "загубеняка" Раниери

29 - Каспер Шмайхел е бил все още дете, когато баща му - Петер, вдигна първия си трофей за шампион на Висшата лига (1993 година). Тогава Шмайхел - баща е на 29 години. На същата възраст сега е и Каспер, а и двамата печелят първия си трофей на 2-и май.

48 - Лестър е изкарал 48 сезона в елита на английския футбол, преди да стигне до първото място. Това е най-дългото чакане в историята на английския футбол, като предишният рекорд беше държан от Дарби Каунти - 46 сезона.

365 - на 3-и май 2015 година Еден Азар отбеляза гол срещу Кристъл Палас, с който направи Челси шампион. Точно 365 дни по-късно той вкара гола срещу Тотнъм, който направи Лестър шампион. Съвпадение или Съдба?

1 - Лестър печели за пръв път в историята си титлата в английския елит. За последно Нотингам Форест спечели за пръв път титлата през далечната 1978 година. Оттогава насам всеки шампион е бил поне веднъж първенец в елита.

Кметът на Лестър с невероятно изказване след триумфа на "лисиците"

24 - Лестър е 24-ият различен тим, спечелил първенството на страната. Манчестър Юнайтед е лидер в подреждането по титли с 20.

14 - Лестър завърши на 14-о място през миналия сезон във Висшата лига, което означава, че отборът се е изкачил с 13 места от предходната кампания. Това е първо подобно постижение, откакто Нотингам Форест спечели първенството, след като година по-рано се изкачи от долното ниво на английския футбол.

2 - Лестър Сити е вторият отбор след Блекбърн Роувърс, който печели титлата от 1992-а година насам и не се казва Манчестър Юнайтед, Арсенал, Челси или Манчестър Сити.

68 - Селекцията на "лисиците" е оценена на около 68 милиона евро. Само Кевин де Бройне струва на Манчестър Сити 72 милиона евро.

5000 - коефициентът за титла на Лестър през август миналата година

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички